Νέες κατηγορίες για διαφθορά, σχετικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου – FIFA, είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Sunday Times του Λονδίνου, η Ντόχα προσέφερε στην FIFA το ποσό των 400.000.000 δολαρίων, 21 μέρες πριν από την αμφιλεγόμενη απόφαση – ψηφοφορία του 2010 για την ανάθεση της διοργάνωσης.
Η διάρρευση των συγκεκριμένων φακέλων με την επίμαχη «δωρεά», που ανακάλυψαν οι Sunday Times, μιλούν για πρόταση – προσφορά από το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera, το οποίο ελέγχεται από τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Χαμάντ Μπίν Καλίφα Αλ – Τανί, ύψους 100.000.000 δολαρίων σε μορφή μπόνους - «Success Fee», το οποίο θα δινόταν στη FIFA, μόνο σε περίπτωση που το Κατάρ κέρδιζε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο – συμφωνία έλεγε τα ακόλουθα.
«Στην περίπτωση που η διοργάνωση του 2022 απονεμηθεί στην χώρα του Κατάρ, το Al Jazeera πέρα από τα προβλεπόμενα δικαιώματα…(το ποσό δεν αναγράφεται), θα καταβάλει επιπλέον στη FIFA, σε λογαριασμό που θα του υποδειχθεί, το ποσό των 100.000.000 δολαρίων».
Επίσης το ποσό των 480.000.000 δολαρίων έπρεπε να κατατεθεί τρία χρόνια μετά από την πρώτη πληρωμή, ανεβάζοντας στα 880.000.000 δολάρια τη μυστική συναλλαγή Κατάρ – FIFA.
Το Σάββατο το βράδυ, ο Ντέμιαν Κόλλινς, επικεφαλής της Ψηφιακής – Πολιτιστικής και Μέσων Ενημέρωσης Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως η FIFA πρέπει να παγώσει τις πληρωμές – εμβάσματα του AL Jazeera, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο συμβόλαιο, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη αθέτηση των κανονισμών και σύμφωνα με την Ελβετική αστυνομία έναρξη ΕΔΕ για δωροδοκία.
Την υποψηφιότητα του Κατάρ, βαραίνουν πάμπολλες κατηγορίες σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν στην FIFA, ούτως ώστε να εξαγοράσει την διοργάνωση.
Το 2015, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Αντριου Τζένινγκς στο βιβλίο το «The Dirty Game: Uncovering the scandal at FIFA», φέρνει στο φως, μετά από τετραετή έρευνα, πως ο πρώην ελβετός τραπεζίτης και πλέον πρώην πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, παρέα με τους συνεργάτες του, σφετερίστηκαν τις θέσεις που κατείχαν στο παγκόσμιο παιχνίδι, προς όφελος της επιθυμίας τους για δύναμη, εξουσία και κερδοφόρες αμοιβές, με απώτερο σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Μέχρι αυτή την στιγμή, η FIFA δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση στις κατηγορίες – δημοσίευμα των Sunday Times.