Drones με όπλα λέιζερ από τον Κινέζο επιστήμονα «Τρελό Λι»

Άλλο ένα βήμα στον χώρο των drones για στρατιωτική χρήση
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Handsome Bob via Getty Images

Άλλο ένα όπλο εντάχθηκε στο οπλοστάσιο των drones στρατιωτικής χρήσης, καθώς Κινέζος επιστήμονας – ο αποκαλούμενος «Τρελός Λι» Σιάο- δοκίμασε επιτυχώς τη χρήση ενός λέιζερ του ενός kilowatt και μήκους κύματος 1.080 νανομέτρων από μικρό drone.

«Μία ομάδα πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών ακολουθούν ένα τεθωρακισμένο Humvee, προχωρώντας με προσοχή μέσα από τα ερείπια ενός αστικού πεδίου μάχης. Περίπου ένα χιλιόμετρο πιο μπροστά αιωρείται ένα μικρό drone. Ξαφνικά ένας στρατιώτης αφήνει μια κραυγή, πιάνοντας τα μάτια του και με τα δυο του χέρια καθώς καπνός αναδύεται από τα δάχτυλά του. Λίγο μετά καταρρέουν και οι άλλοι, και το ραντάρ, οι κάμερες και οι κεραίες τηλεπικοινωνιών στο Humvee πιάνουν φωτιά και παρουσιάζουν βλάβη η μία μετά την άλλη. Επλήγησαν από ακτίνες λέιζερ από το drone» αναφέρεται στην αρχή σχετικού δημοσιεύματος της South China Morning Post.

Τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές υπό τον Λι Σιάο, η διεύθυνση του οποίου καταλήγει σε «crazy.li» (τρελός Λι), και παρουσίασαν σε επιστημονικό άρθρο. Ένα τέτοιο όπλο όπως αυτό που παρουσιάζεται δεν θα τύφλωνε απλά- μια επαφή διάρκειας μιλισεκόντ με ένα τόσο ισχυρό λέιζερ θα έκαιγε τον ανθρώπινο ιστό, ενώ υλικά όπως πλαστικό, ξύλο και υφάσματα θα αναφλέγονταν σχεδόν αμέσως. Ακόμα και το μέταλλο δεν αντέχει σε ένα λέιζερ του ενός kW, και λιώνει σε περίπου 1/10 του δευτερολέπτου.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Atlas, τα λέιζερ του ενός kW κανονικά είναι πολύ βαριά και ογκώδη για να μεταφέρονται από drones. Οπότε τι ακριβώς έκανε η ομάδα του Σιάο;

Η κεντρική ιδέα είναι πως το λέιζερ το ίδιο δεν βρίσκεται στο drone: Αντ’αυτού, φέρει μια συσκευή με δύο σωλήνες σαν τηλεσκόπια: Ο ένας συγκεντρώνει το σχεδόν υπέρυθρο φως λέιζερ που εκπέμπεται από έναν κινητό σταθμό εδάφους και το στέλνει στον άλλο, αντανακλώντας την ισχυρή ακτίνα, «επαρκώς για να κόψει μέταλλο», πάνω στον στόχο.

Τα σχεδόν υπέρυθρα λέιζερ είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για να εντοπίζεται η πηγή τους. Ένα λέιζερ του ενός kW και των 1.080 νανομέτρων θεωρείται λέιζερ κατηγορίας 4, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για κοπή και συγκόλληση μετάλλων. Ένα τέτοιο λέιζερ θα χρειαζόταν 17 δευτερόλεπτα για να διατρήσει μια ατσάλινη πλάκα θωράκισης πάχους 2,54 χιλιοστών, υπό τις σωστές συνθήκες. Αν και υπάρχουν ισχυρότερα λέιζερ, ένα τέτοιο σύστημα σε drone θα ήταν πραγματικά αποτελεισματικό και επίφοβο όπλο.

Δημοφιλή