DW: Με δυσκολίες η επανεκκίνηση στην Ιταλία. Εξελέγησαν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας

DW: Με δυσκολίες η επανεκκίνηση στην Ιταλία. Εξελέγησαν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας
TIZIANA FABI via Getty Images

Η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Γερουσίας έδειξε πόσο δύσκολη θα είναι η μάχη για την εξουσία στη Ρώμη το επόμενο διάστημα. Κανένα από τα υποψήφια κόμματα δεν έλαβε αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνο του, γράφει η Deutsche Welle. Οι διαφορές ανάμεσα στις παρατάξεις είναι πολύ μεγάλες. Κανείς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να συγκυβερνήσει με οποιονδήποτε.

«Υπάρχουν πράγματι μερικά προβληματάκια. Παρ′ όλο που βρίσκονται στη βουλή, δεν μιλούν μεταξύ τους», σχολιάζει καυστικά η εφημερίδα La Stampa.

Στον πρώτο γύρο για την εκλογή του προέδρου της Γερουσίας οι περισσότεροι βουλευτές ψήφισαν λευκό. Ωστόσο, σήμερα, Σάββατο, τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου εξέλεξαν τους δυο προέδρους τους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Ρομπέρτο Φίκο, 44 ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στη Γερουσία, υπερίσχυσε η νομικός Ελιζαμπέτα Καζελάτι, 71 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας. Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής παράταξης με τα Πέντε Αστέρια.

Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στον στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παίξει τον ρόλο του «σκηνοθέτη» που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ριζική αλλαγή

Οι εκλογές άλλαξαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πολλοί πολίτες έδωσαν την ψήφο τους σε ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ή σε κόμματα που βάλλουν κατά της πολιτικής ελίτ. Ψήφισαν κόμματα που υιοθετούν «θέσεις ριζοσπαστικής διαμαρτυρίας», είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου. «Οι εκλογές αμφισβήτησαν παραδόσεις, οράματα και αντιλήψεις που επικρατούσαν για πολύ καιρό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η επιθυμία του λαού πρέπει να γίνει τώρα σεβαστή.

Στην πράξη όμως αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο. Η πιο ισχυρή δύναμη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι αρνητική στο ενδεχόμενο συνεργασίας και δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τους κανόνες της πολιτικής πραγματικότητας και να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα. Εάν συνεργαζόταν με τη δεξιά λαϊκιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, θα συγκέντρωναν μαζί την απαραίτητη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θεωρείται όμως μάλλον απίθανο. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους δεν πρόκειται να βοηθήσουν καμία από τις δυο πλευρές.

Ούτε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έχει λύση στο πρόβλημα. Μετά την εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας ο ιταλός Πρόεδρος θα πρέπει να καλέσει τις πολιτικές ομάδες για διαβουλεύσεις. Το Σάββατο ίσως να ολοκληρωθεί η εκλογή του προέδρου της Γερουσίας ενώ στη Βουλή μάλλον θα καθυστερήσει ακόμη μερικές ημέρες.

Οι πιο καλοπληρωμένοι βουλευτές

«Η Γερμανία χρειάστηκε έξι μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση, επομένως έχουμε ακόμα πολύ χρόνο» δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο τέλος οι πολιτικοί μάλλον θα βρουν λύση και θα αποτρέψουν νέες πρόωρες εκλογές, εκτιμά ο Έρικ Τζόουνς, αμερικανός καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Ο καθηγητής εξηγεί ότι υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος γι′ αυτό: «Αναρωτηθείτε απλά τι μισθό παίρνει ένας βουλευτής και τι μισθό παίρνετε εσείς στη δουλειά σας». Οι ιταλοί βουλευτές είναι από τους πιο καλοπληρωμένους στην Ευρώπη. Επομένως δύσκολα θα εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα τις «βελούδινες» θέσεις που μόλις απέκτησαν.

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή