Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί Πράσινοι ανακοίνωσαν υποψήφια για την καγκελαρία.
Εξίσου ιστορικός είναι ο κεντρικός ρόλος που αναμένεται να παίξουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Τη Δευτέρα, το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι η 40χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ είναι η επιλογή του για να αναλάβει μετά την Ανγκελα Μέρκελ, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Μπέρμποκ πιθανότατα να είναι και η μοναδική γυναίκα στην κούρσα, όπως αναφέρει το BBC.
Οι Πράσινοι, που κάποτε τους αντιμετώπιζαν ως μια ομάδα γενειοφόρων χίπις με σανδάλια, μπορεί να αποτελέσουν μέρος της επόμενης κυβέρνησης. Με τους συντηρητικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα χάος για τον υποψήφιό τους, το Κόμμα των Πρασίνων μπορεί ακόμη και να καταλήξει το μεγαλύτερο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό σημαίνει ότι η Ανναλένα Μπέρμποκ μπορεί να είναι η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Μπέρμποκ γεννήθηκε το 1980, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα της. Οι γονείς της την πήγαιναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και η ίδια έχει περιγράψει την παιδική της ηλικίας ως ένα μίγμα από κανόνια νερού σε διαδηλώσεις και κέικ στο σπίτι αργότερα, μια μίξη ενός ζεστού ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Κόμμα των Πρασίνων σήμερα.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 22% των ψήφων και έρχονται δεύτεροι μετά το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της Ανγκελα Μέρκελ. Οι συντηρητικοί έχουν κατρακυλήσει από το 40% το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα πήγαινε σχετικά καλά όσον αφορά την πανδημία, στο 29%. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι συντηρητικοί καταγράφουν ακόμη πιο μικρό ποσοστό, μόλις 4 ή 5% μπροστά από τους Πράσινους.
Το κεντρικό αριστερό SPD κινείται για μήνες στο 13-19% και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν κολλήσει γύρω, ή ακριβώς κάτω από το 10%. Να σημειωθεί ότι τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν για το CDU / CSU, καθώς οι δημοσκοπήσεις έχουν διεξαχθεί πριν τις τελευταίες διαφωνίες των συντηρητικών σχετικά με τον δικό τους υποψήφιο καγκελάριο.
Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα αρμονικά στους Πράσινους. Παραδοσιακά οι συντηρητικοί είναι πειθαρχημένοι και οι Πράσινοι χαοτικοί.
Τα τηλεοπτικά πλάνα της ιδρυτικής τελετής του κόμματος μοιάζουν με μια συνάντηση φοιτητικών ενώσεων, με νεαρούς με μακριά μαλλιά, μπλουζάκια με στάμπες κάνναβης και πλεκτά γιλέκα να φωνάζουν παθιασμένα.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το κόμμα έχει αναζωογονηθεί από διαχωρισμούς μεταξύ Realos, ή ρεαλιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυρίαρχη κοινωνία πρέπει να πειστεί, και Fundis, ή φονταμενταλιστών, που βλέπουν οποιοδήποτε συμβιβασμό ως ξεπούλημα.
Το 1998 οι Πράσινοι μπήκαν στον πρώτο εθνικό κυβερνητικό συνασπισμό τους, ως εταίρος στο κεντροαριστερό SPD. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το να τρώνε μούσλι θα ήταν υποχρεωτικό.
Οι Realos είχαν κερδίσει - αλλά οι μάχες εντατικοποιήθηκαν με τους συμβιβασμούς που ήρθαν με την εξουσία. Το 1999 ο Φίσερ δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από μια κόκκινη τσάντα σε μια διάσκεψη του κόμματος όταν είπε ότι οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι διαμάχες συνεχίστηκαν για δεκαετίες, αφήνοντας τους Πράσινους διχασμένους και στην πολιτική αφάνεια.
Αλλά η ρεαλιστική και επιτυχημένη ηγεσία σε ισχυρές περιφερειακές κυβερνήσεις έδειξε ότι οι Πράσινοι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά.
Το 2011, η πλούσια πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης έβγαλε τον πρώτο Πράσινο περιφερειακό πρωθυπουργό της Γερμανίας, τον Γουίνφριντ Κρέτσμαν. Με ένα μείγμα οικονομικού ρεαλισμού και περιβαλλοντικής πεποίθησης, παρέμεινε στην εξουσία και δημοφιλής.
Πριν από τρία χρόνια, το κόμμα ψήφισε την Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ως ηγέτες του κόμματος - και οι δύο Realos, αλλά με μια εντυπωσιακή ικανότητα να ενώσουν τις δύο πτέρυγες. Καθώς οι αριθμοί δημοσκόπησης των Πρασίνων αυξήθηκαν, η αντιπολίτευση εξαφανίστηκε και όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να ανέβουν στην εξουσία.
Το προφίλ της
Το πρώτο διάστημα ήταν λιγότερο γνωστή από ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος του κόμματος. Αλλά πολύ γρήγορα η 40χρονη σήμερα Ανναλένα επεξεργάστηκε το δικό της προφίλ. Ως εμπειρογνώμων σε θέματα κλιματικής αλλαγής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως επιδέξια και έμπειρη πολιτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως θαρραλέα μαχήτρια κατά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Όταν δύο χρόνια αργότερα στο κομματικό συνέδριο των Πρασίνων στο Μπίλεφελντ το ηγετικό δίδυμο κατέβηκε και πάλι υποψήφιο για τη θέση του προέδρου η Μπέρμπροκ πήρε το 97% των ψήφων, ενώ ο άνδρας στο πλευρό της, ο Χάμπεκ το 90%. Αυτή η εικόνα της Μπέρμποκ αποτυπώθηκε στην κοινή συνείδηση. Ενός ανθρώπου θαρραλέου, φιλόδοξου, με αυτοπεποίθηση. Ίσως και γι′ αυτό ο Χάμπεκ της άφησε το προβάδισμα.
Τέλος του περασμένου Μαρτίου είπε σε κοινή συνέντευξη με τον Χάμπεκ στο Spiegel ότι σε περίπτωση που υποψήφιος καγκελάριος γινόταν ο Χάμπεκ, θα σήμαινε γι′ αυτήν μια μικρή μαχαιριά στην καρδιά. Γιατί παρά την εξωτερική αρμονία μεταξύ των δύο, “όταν κανείς είναι φιλόδοξος, θέλει να δείξει ότι μπορεί κιόλας στην πράξη”. Φιλόδοξη ήταν πάντα. Στην εφηβική της ηλικία ασκούσε πρωταθλητισμό. Στο γερμανικό πρωτάθλημα τραμπολίνου κατέλαβε την τρίτη θέση. Στα 16 της πήγε για ένα χρόνο στις ΗΠΑ. Αργότερα σπούδασε μεταξύ άλλων και Δημόσιο Δίκαιο στο Ανόβερο. Στο φημισμένο πανεπιστήμιο London Schοοl of Economics and Political Science ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Δημόσιο Δίκαιο.
Η Μπέρμποκ είναι σε θέση να δώσει χωρίς πρόβλημα συνέντευξη στα αγγλικά, κάτι καθόλου αυτονόητο ακόμη και σήμερα ανάμεσα στους Γερμανούς πολιτικούς. Σε όλο το διάστημα που είναι συμπρόεδρος τα ποσοστά δημοτικότητας των Πρασίνων προσεγγίζουν το 20% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη δουλειά στα νέα ομόσπονδα κρατίδια. Αλλά και σε αυτά η Μπέρμποκ έχει καλές προδιαγραφές μιας και επέλεξε να ζει με τον άνδρα της και τα δύο παιδιά της στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο.