Η αυθεντική συνταγή της μακαρονάδας με κιμά

Η μεγάλη διαφορά της μακαρονάδας μπολονέζ που ξέρουμε είναι η ποσότητα του κιμά και της σάλτσας.
.
South China Morning Post via Getty Images
.

Το καλύτερο γιαουρτλού το έχω φάει στην Αμαλιάδα. Την καλύτερη μακαρονάδα με κιμά ή μπολονέζ όπως τι λένε στην Ιταλία την έχω φάει επίσης στην Αμαλιάδα. Στην Αμαλιάδα έχω φάει και άλλα εξίσου γευστικά πιάτα αλλά δεν είναι ώρα να γράψω γι′ αυτά και να σας μεταφέρω την γεύση τους και τον τρόπο που ο σεφ τα έφτιαξε.

Η μακαρονάδα με τον κιμά που έφαγα σε ένα χωρίο της Αμαλιάδας, τολμώ να πω ότι δεν είχε καμία σχέση στη γεύση και την εμφάνιση με αυτό που γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες ως μακαρόνια με κιμά.

Σεφ αυτού του απολαυστικού πιάτου ήταν ο πατέρας μια φίλης.

Ηταν Ιταλός από τη Μπολόνια που μετανάστευσε την δεκαετία του 1950 στη Γαλλία όπου γνώρισε μια Ελληνίδα, επίσης μετανάστρια και την παντρεύτηκε. Ο καρπός του έρωτά τους ήταν η φίλη μου.

Αφού συνταξιοδοτήθηκαν επέστρεψαν στην Ελλάδα και στο πατρικό της νύφης που είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αμαλιάδα.

Κάποιο καλοκαίρι, λοιπόν, βρέθηκα εκεί. Όταν φτάσαμε στο χωριό ήμασταν και δύο αρκετά νηστικοί. Έπρεπε άμεσα να βάλουμε κάτι στο στομάχι μας το οποίο διαμαρτυρούνταν και τραγουδούσε σε ρε ελάσσονα.

Ο Τζιοβάνι προσφέρθηκε να μας κάνει μια γρήγορη μπολονέζ. Την καλύτερη μπολονέζ που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου.

Η συνταγή

Πρόκειται για μια απλή συνταγή η οποία δεν έχει σχεδόν 42 συστατικά που διαβάζουμε στις συνταγές που μας προτείνουν αγαπημένοι σεφ στο Διαδίκτυο.

Αρχικά να πούμε ότι το Ραγού αλά μπολονέζ (Ragù Bolognese) όπως ονομάζεται παραδοσιακά σερβίρεται με ταλιατέλες με αυγά (tagliatelle al ragù).

Επειδή πεινούσαμε και ο Τζιοβάνι δεν είχε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ανοίξει φύλο και να κάνει ταλιατέλες αποφάσισε να κάνει την μπολονέζ με σπαγγέτι.

Εκεί που έπαθα σοκ ήταν όταν τον είδα να βγάζει μαχαίρια στον πάγκο του και να τεμαχίζει σε μικρά κομμάτια ένα κομμάτι μοσχαρίσιο σοφρίτο.

«Στη σωστή μπολονέζ Στέφανε, δε περνάμε το μοσχαρίσιο σοφρίτο από το μηχάνημα. Τον τεμαχίζουμε μόνοι μας».

«Για να το λέει ο Τζιοβάνι κάτι ξέρει», είπα.

Αφού τεμάχισε το κρέας σε μικρά κομματάκια τα τσιγάρισε σε χαμηλή φωτιά με βούτυρο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι.

Στη συνέχεια μέσα στο τηγάνι έβαλε ιταλική πανσέτα, κρεμμύδι, καρότο, κολοκυθάκια, σάλτσα ντομάτας, κόκκινο κρασί, λίγο γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Μόνο αυτά τα υλικά!

Η μεγάλη διαφορά της μακαρονάδας μπολονέζ που ξέρουμε είναι η ποσότητα του κιμά και της σάλτσας.

Οι Ιταλοί μαγειρεύουν τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και όχι σε διαφορετικές κατσαρόλες. Κατά το σερβίρισμα, η σάλτσα μπολονέζ δεν μπαίνει πάνω από τα ζυμαρικά, αλλά είναι «ένα» μαζί τους.

Η Μπολόνια κράτησε την ονομασία του συγκεκριμένου πιάτου, αν και εκτός Ιταλίας δεν σερβίρεται πια όπως ακριβώς θα έπρεπε. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όμως, είναι πεντανόστιμο.

Προφανώς και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές, αλλά η συνταγή του Τζιοβάνι είναι η συνταγή που θεωρεί η Ακαδημία Ιταλικής Κουζίνας ως «αυθεντική».