Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και τα περισσότερα κράτη καλούνται να είναι σε εγρήγορση ενόψει των ανησυχιών ότι η νόσος θα εντοπιστεί και σε άλλες χώρες . Ήδη, έχουν σημειωθεί επιπτώσεις στις τιμές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων;
Πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική και μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό των χοίρων παγκοσμίως.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ασθένεια έχει εξαλείψει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού των γουρουνιών.
Ο ιός έχει παρατηρηθεί σε περίπου 50 χώρες , όπως στην Κίνα, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, την Καμπότζη, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Η εξάπλωση της νόσου έχει φτάσει τώρα και στο Ανατολικό Τιμόρ , ένα κράτος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αυστραλία, γεγονός που φέρνει ανησυχίες.
Η νόσος μεταδίδεται και στους ανθρώπους;
Όχι. Σε αντίθεση με τη γρίπη των χοίρων , η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία - είναι μόνο επιβλαβής για τους χοίρους. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη γρίπη των χοίρων, γνωστή και ως ιός H1N1.
Πώς μεταδίδεται στα γουρούνια;
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται όταν έρχονται σε επαφή με άλλους μολυσμένους χοίρους, προϊόντα χοιρινού κρέατος, ζωοτροφές, τσιμπούρια και μολυσμένα αντικείμενα όπως σύριγγες.
Η ασθένεια μπορεί να ανιχνευτεί και σε προϊόντα χοιρινού κρέατος ακόμα και αν έχουν μαγειρευτεί ή καταψυχθεί.
Η ασθένεια έχει ποσοστό θνησιμότητας 100% στους χοίρους.
Έχει επίδραση στις τιμές του χοιρινού κρέατος;
Όπως επισημαίνει η αυστραλιανή έκδοση του Abc, η αφρικανική πανώλη έχει επηρεάσει ήδη τις τιμές στην Αυστραλία παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στη χώρα. Καθώς ο πυρετός εξαπλώνεται και σκοτώνει περισσότερους χοίρους, πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους, η Κίνα θα έχει έλλειψη χοιρινού κρέατος 10 εκατομμυρίων τόνων. Επίσης, ενώ οι τιμές χοιρινού κρέατος θα επηρεαστούν άμεσα, θα υπάρξει έμμεση επίδραση και σε άλλες πηγές πρωτεΐνης.
Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εμβόλιο, φαρμακευτική αγωγή ή κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου.