Η ακατέργαστη φλέβα του Σπύρου Μαντζαβίνου στον κόσμο των ελληνικών παραμυθιών

Ο καλλιτέχνης μέσω αυτόματης γραφής παρουσιάζει τη δουλειά του «Ζωογραφιές και μυθογραφίες» σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, Γιώργου Μυλωνά.
Εργο του Σπύρου Μαντζαβίνου
Εργο του Σπύρου Μαντζαβίνου
Art project space

Το γεγονός πως είναι αυτοδίδακτος το θεωρεί προσόν. «Όσο κι αν το βλέμμα δεν είναι ”αθώο”, ωστόσο, ο δικός του τρόπος είναι η προσπάθεια, ενός ερασιτέχνη (ενός εραστή της τέχνης), ενός παθιασμένου αναγνώστη που γοητεύεται ψάχνοντας το τί πακτώνει ο μύθος. Γι’ αυτό και τα εργαλεία είναι ”του χεριού του” - πενάκι, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι και παστέλ –, για να μπορεί να ζωγραφίζει με τρόπο που παραπέμπει στην αυτόματη γραφή», γράφει για την «ακατέργαστη φλέβα» του Σπύρου Μαντζαβίνου ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς.

Μ” αυτή την αυτόματη γραφή, ο Σπύρος Μαντζαβίνος περιηγείται στον κόσμο της ζωγραφικής και χαρακτικής τις οποίες χρησιμοποιεί για να μας συνδέσει, μέσω των μύθων, με γενιές ανθρώπων ανά τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επηρεασμένος από τη μυθολογία και τα ελληνικά παραμύθια συνθέτει έργα με σκούρο, σκοτεινό φόντο που αποπνέει μια διονυσιακή μαγεία και φιγούρες αποδοσμένες εξπρεσιονιστικά παραμορφωμένες.

Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Art project space

Ο λόγος για την έκθεση «Ζωογραφιές και μυθογραφίες» του καλλιτέχνη που σε επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά φιλοξενείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Gallery Art Project Space.

Για τον Σπύρο Μαντζαβίνο οι όροι παραμύθι και μύθος είναι ταυτόσημοι, με μηνύματα βαθιά κρυμμένα που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο. Στην έκθεση αυτή λοιπόν «παγώνει» στον καμβά του όλους αυτούς τους μύθους-παραμύθια και μας προσκαλεί σε ένα κυνήγι εξερεύνησής και αποκρυπτογράφησης των ιστοριών αυτών και στη βαθύτερη ερμηνεία τους.

Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Art project space

Όπως άλλωστε αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Γνωρίζω πως η δημιουργία μοιάζει με καλλιέργεια καρπών σε καρπερό χωράφι που ζει πολύ πριν από σένα. Και αν δεν σπείρεις στο χωράφι της παράδοσης του τόπου σου –αν δεν αφήσεις τον τόπο σου να μιλήσει μέσα από σένα- τίποτα σπουδαίο ποτέ δεν θα βλαστήσει».

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς αναφέρει ακόμα για την έκθεση: «Η γραφή και η ζωγραφική του συγχωνεύονται σε μια πράξη αδιάκοπης δημιουργίας, όπου το νόημα γεννιέται όχι από το αντικείμενο, αλλά από την ίδια τη ροή της γραμμής. Σάτυροι και Νύμφες, Ρηγάδες και Ντάμες, μυθολογικά και μειξογενή όντα, ο ίδιος ως Πάνας, συνθέτουν μια μυθολογία προσωπική. Τα πλάσματα αυτά αποκαλύπτονται σε σκηνές ερωτικές, συμβολίζοντας τον αισθησιασμό και τη ζωτική ενέργεια. Θιασώτης μιας διονυσιακής μεταφυσικής, ο Σπύρος Μαντζαβίνος σαρκώνει τους ήρωές του, με την παιδικότητα των νεοελληνικών παραμυθιών και την αρχαιοελληνική αντίληψη του χρόνου στο πλέξιμο παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος». Και καταλήγει:

Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Art project space

«Η μυθολογία πρόσφερε στον Σπύρο Μαντζαβίνο έναν διαχρονικό καμβά πάνω στον οποίο μπορούσε να ταξιδέψει τα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου. Αυτό του δίνει μια διάσταση που τον συνεπαίρνει: κάθε μύθος απαιτεί από τον αναγνώστη του ιδιαίτερη προσοχή κι επιμονή, ώστε να αποκαλύψει έστω κάποια από τα πολλά μηνύματα που στέλνει. Και -ποιος ξέρει;- μπορεί και η ανάγνωσή μας να είναι ένα μήνυμα κατατεθειμένο μέσα στο όχημα που διασχίζει τους αιώνες μεταφέροντας μια γνησιότητα απίστευτη: τη διάρκεια του ανθρώπινου, ακόμη και στην αντάρα και τον σεισμό».

Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Εργο του καλλιτέχνη, Σπύρου Μαντζαβίνου
Art project space

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σπύρος Μαντζαβίνος γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1995. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά στο Tϋbingen της Βάδης Βυρτεμβέργης και Σκηνοθεσία στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου. Το 2018 εξέδωσε την συλλογή διηγημάτων «Μνηστηροφονία και άλλες ιστορίες» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, η οποία προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από το περιοδικό Κλεψύδρα και το βιβλίο «Ποδολάτρες» από τις εκδόσεις Πατάκη το 2025. Έχει παραδώσει κύκλους σεμιναρίων με θέμα την αρχαία Ελληνική Μυθολογία και την αττική Τραγωδία. Έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Πανελλήνιον», η οποία απέσπασε τρία βραβεία στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατάγεται από τα Κοριάννα της Κεφαλλονιάς.

Info:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη: 17:00–21:00

Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00–20:00
Σάββατο: 11:00–15:00
Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη κατόπιν ραντεβού

Δημοφιλή