Το ακριβές χρονικό διάστημα 1,5 ώρας για να πίνουμε καφέ ώστε να έχουμε τα περισσότερα οφέλη

Που βρισκόμαστε σχετικά με αυτό;
Γευστικός και «πλούσιος» καπουτσίνο έτοιμος προς κατανάλωση.
Tatiana Maksimova via Getty Images
Γευστικός και «πλούσιος» καπουτσίνο έτοιμος προς κατανάλωση.

Αν και ο υπερβολικός καφές μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά του, είναι «περισσότερο υγιεινός παρά επιβλαβής όσον αφορά τα αποτελέσματα για την υγεία», δηλώνει ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής του Χάρβαρντ στον ιστότοπο του ιδρύματος

Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει τους μύες μας να ανακάμψουν μετά την προπόνηση.

Άλλοι τον έχουν συνδέσει με την καλύτερη υγεία του εντέρου. Ακόμη περισσότεροι επιστήμονες έχουν επισημάνει μια συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφεΐνης και της καλύτερης κινητικότητας στη μετέπειτα ζωή.

Αν αγαπάμε το πρωινό μας φλιτζάνι, ωστόσο, ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι όταν το απολαμβάνουμε μπορεί να μας επηρεάσει σχεδόν τόσο πολύ όσο και το πόσο γρήγορα το καταναλώνουμε.

Για μένα, το να πιώ καφέ πριν τις 7 το πρωί, σημαίνει ότι θα νιώσω εξάντληση στις 9 π.μ. , ενώ ο οποιοσδήποτε καφές μετά τις 11 π.μ. σημαίνει άγχος.

Και σύμφωνα με τον διαιτολόγο Αντονι ΝτιΜαρίνο, αυτό δεν είναι συμβαίνει μόνο σε μένα. Σε κάποιο βαθμό, υπάρχει η «καλύτερη» ώρα για να πιούμε καφέ.

Η οποία είναι;

Σύμφωνα με το ΝτιΜαρίνο, αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής ακρίβειας - εάν η τρέχουσα ρουτίνα που έχουμε λειτουργεί για εμάς, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα.

Αλλά αν αισθανόμαστε αγχώδεις ή εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο συγκεκριμένος διαιτολόγος αναφέρει στην Clevelant Clinic ότι ίσως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση του καφέ μεταξύ 7 και 8 το πρωί... Υπάρχει ο βραδινός ύπνος που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

«Η καφεΐνη έχει χρόνο ημίσειας ζωής (σ.σ. το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε το 50% της ουσίας να είναι ”παρούσα” σε κάποιο άτομο, πληθυσμό ή οικοσύστημα προκειμένου να αποδομηθεί και να εξαφανισθεί διά της φυσικής οδού) από 2 έως 10 ώρες, ανάλογα με τον μεταβολισμό μας», λέει ο ΝτιΜαρίνο που σημαίνει ότι ανάλογα με το πόσο καιρό μας κρατά ”ενσύρματο”, ίσως θα πρέπει να αφήσουμε τον καφέ πιο μακριά από ότι νομίζουμε από την ώρα του ύπνου μας.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, «ένα φλιτζάνι από τα μέσα έως αργά το πρωί και συγκεκριμένα μεταξύ 9.30 και 11.00 π.μ. μπορεί να μας βοηθήσει να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη του καφέ», λέει ο ειδικός.

Αυτή είναι μια αυστηρή οδηγία;

Οχι, καθόλου

Ολοι μας μεταβολίζουμε τον καφέ διαφορετικά - μερικοί άνθρωποι ακόμα μπορούν να ισχυριστούν ότι η καφεΐνη τους φέρνει υπνηλία.

Οι καπνιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι αφού το κόψουν από όσο ήταν όταν κάπνιζαν, αναφέρει μάλιστα η Washington Post.

Και υπάρχουν και οι γενετικοί παράγοντες στο παιχνίδι.

Βασικά, ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς είναι η καλύτερη στιγμή. Αλλά αν δεν νιώθουμε ευχαριστημένοι με τη ρουτίνα του καφέ μας, ίσως να πρέπει να αλλάξουμε το πότε τον πίνουμε.