Η Αλαμπάμα έγινε μέσα σε μια μέρα η Πολιτεία των ΗΠΑ με την αυστηρότερη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων αφού πλέον απαγορεύεται ακόμη σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ενώ αφήνει μόνο ένα μικρό παραθυράκι για περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή υπάρχει θέμα σοβαρής ανωμαλίας του βρέφους.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όσο και εάν σόκαρε εντός και εκτός ΗΠΑ, αφού συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι παράλληλα μια απόφαση ταιριαστή για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη πολιτεία τις γυναίκες.
Πολλοί φυσικά δεν το γνωρίζουν, αλλά η Αλαμπάμα ήταν ήδη ένα από τα χειρότερα μέρη στις ΗΠΑ για να ζει μια γυναίκα, κυρίως εάν είναι μαύρη.
Όπως γράφει η αμερικανική έκδοση της HuffPost είναι μεταξύ των δύο Πολιτειών που δεν έχουν εισάγει νόμους περί ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών. Η άλλη είναι η πολιτεία του Μισισιπή.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει την τέταρτη χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά τη γεφύρωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων. Για την ακρίβεια οι γυναίκες που ζουν και εργάζονται στην Αλαμπάμα αμείβονται με 73 σεντς για κάθε 1 δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας που κάνει την ίδια δουλειά. Για τις μαύρες γυναίκες η αναλογία είναι 58 σεντς αντί 61 σεντς σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης πολλές γυναίκες επιλέγουν την ημι-απασχόληση αφού δεν έχουν κάποιον για να φροντίσει τα παιδιά τους όσο εκείνες είναι στη δουλειά και δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές δομές ενώ γενικά εργάζεται μόνο το 61% των γυναικών ηλικίας 25 έως 64 ετών. Σε εθνικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 71%.
Οι εργαζόμενες μητέρες που κερδίζουν λιγότερα από 30.000 δολάρια το χρόνο, καλούνται να δαπανήσουν το 40% αυτών για την ανατροφή των παιδιών τους.
Την ίδια στιγμή σχεδόν οι μισές μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ τα κόστη για την φροντίδα ενός παιδιού χαρακτηρίζονται ως «τρομακτικά». Μάλιστα μόλις φέτος η Πολιτεία της Αλαμπάμα επιχείρησε για πρώτη φορά να θέσει κανόνες κυρίως στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και αυτό επειδή όλο και περισσότερα παιδιά αρρώστεναν ή /και πέθαιναν.
Και φυσικά όταν οι γυναίκες και οι μητέρες δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητες οι συνέπειες είναι πολλές. Για παράδειγμα είναι πιο δύσκολο να φύγουν από σχέσεις/γάμους μέσα στις οποίες βιώνουν κάθε μορφής κακοποίηση και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η Αλαμπάμα είναι η πέμπτη Πολιτεία με τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να συμμετάσχουν ενεργά στα κενά και διεκδικήσουν επιτυχώς θέσεις εξουσία όπως να γίνουν μέλη της Γερουσίας ή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην Αλαμπάμα σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δύο σωμάτων είναι άνδρες και οι γυναίκες εκπροσωπούν μόλις το 15,7%.
Περιττό να ειπωθεί ότι οι ψήφοι υπέρ του δρακόντειου νόμου κατά των εκτρώσεων ήταν μόνο από άνδρες. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή με την υπογραφή της κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και έγινα απόδοση του κειμένου στα ελληνικά.