Αν κάποιος αποφασίσει να ψάξει στο διαδίκτυο τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβουν τα αυγά, μάλλον θα μπερδευτεί από τις πολλές και αντικρουόμενες πληροφορίες.
Οι έρευνες είναι αντιφατικές. Μια μελέτη του European Heart Journal ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση αυγών ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 25%. Ωστόσο, έρευνα του American Journal Of Clinical Nutrition δεν βρήκε σύνδεση με εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια. Αντιθέτως, τόνισε την θρεπτική αξία των αυγών.
Εκείνο που διχάζει σχετικά με τα αυγά είναι η χοληστερόλη που περιέχει ο κρόκος τους. Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την υψηλή χοληστερόλη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ομως, αγνοούμε ότι αποτελεί απαραίτητη ουσία για την λειτουργία των κυττάρων. Υπάρχει καλή - ή αλλιώς διαιτητική - και κακή χοληστερίνη (όπως υπάρχουν και καλά ή κακά λιπαρά). Τα αυγά περιέχουν την καλή.
Επίσης, τα ασπράδια του αυγού είναι πλούσια σε βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, την αλβουμίνη. Ο κρόκος τους προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες B, C και D. Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή και θεωρείται ασήμαντη.
Με την ευκαιρία της καραντίνας λόγω κορονοϊού, όπου η σημασία της σωστής διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσιοποιητικού μας συστήματος, η κλινική διαιτολόγος Μένια Κούσουλα λέει στην Huffpost:
«Το αυγό μπορεί άφοβα να καταναλώνεται καθημερινά, καθώς δεν αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά και τα αγγεία. Ενα την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα για ενήλικες και παιδιά. Για τα άτομα, ωστόσο, που έχουν υψηλό λιπιδαιμικό προφίλ (δηλαδή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια πάνω από 200) συστήνεται ένα αυγό μέρα παρά μέρα». Η δική της πρόταση είναι να καταναλώνουμε το αυγό μαζί με τον κρόκο μέρα παρά μέρα, ενώ το ασπράδι καθημερινά.
«Ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία είναι η χοληστερόλη που παράγεται μόνη της στο αίμα και όχι εκείνη που περιέχεται φυσικά στις τροφές. Η διαδικασία αυτή επηρεάζεται από την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουμε» λέει ο διαιτολόγος Φράνκι Φίλιπς από την Βρετανική Ενωση Διαιτολόγων. Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως το ζαμπόν, τα γλυκά, η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες κτλ).
Σπουδαίο ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος. Αν είναι τηγανητά, καλυμμένα με μαγιονέζα ή αλατισμένα δεν θεωρούνται και τόσο διαίτης, όπως είναι λογικό. Προτιμάμε τα βραστά, τα ποσέ και την σκέτη ομελέτα (χωρίς βούτυρο, λουκάνικο κτλ). Για μια ισορροπημένη διατροφή, τα συνδυάζουμε με λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.
Να σημειωθεί ότι πλέον τα αυγά ελέγχονται πριν φθάσουν στα ράφια των σουπερμάρκετ και ο κίνδυνος ασθενειών, όπως η σαλμονέλα, είναι μειωμένος ακόμη και αν τα φάμε «μελάτα».
Σε κάθε περίπτωση, τα πλεονεκτήματα των αυγών είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής.
Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν και πληροφορίες από: Huffpost UK