Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι-Τα οφέλη από την επένδυση

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή διπλωματία.
NurPhoto via Getty Images

Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία θα υλοποιηθεί από την εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 51% των μετοχών της νέας εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Eurokinissi

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας.

Μητσοτάκης: «Δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και μαζί με τον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2024, «κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα δίδυμο, δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο. Με διάσταση η οποία είναι γεωπολιτική και οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και περιβαλλοντική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eurokinissi

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα συνδυασμένης καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου. Κάτι που σημαίνει ότι σε επόμενη φάση θα μπορεί να παράγει ακόμα πιο καθαρή ενέργεια.

«Μιλάμε, συνεπώς, για μία επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Και αυτό με δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλιού τύπου. Η επένδυση αυτή θα απορροφήσει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ, ώστε σε 32 μήνες από τώρα να παραδοθούν οι νέες εγκαταστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα εργαστούν παραπάνω από 800 εργαζόμενοι και 100 στελέχη θα προσληφθούν αργότερα και σταδιακά για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου.

«Αυτή η νέα μονάδα την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά όμως και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητά μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι γειτονικές χώρες παραμένουν εξαρτημένες από τον λιγνίτη.

«Μία τέτοια μονάδα, λοιπόν, στην Αλεξανδρούπολη, άμεσα διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και με νέες διασυνδέσεις προς τα βόρεια να αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες, καταλαβαίνετε ότι στοχεύει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά πρωτίστως στην αγορά των Βαλκανίων. Και αυτό ισχυροποιεί συνολικά τη γεωπολιτική θέση της χώρας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους γείτονές στα Βαλκάνια.

«Ενεργειακό σταυροδρόμι»

Ως μία ιδιαίτερα σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, στην τοπική και την εθνική ανάπτυξη, με δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας των γειτονικών χωρών περιέγραψαν τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης και οι εκπρόσωποι των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στη μονάδα, στη σημερινή εκδήλωση έναρξης υλοποίησης της επένδυσης.

Την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Eurokinissi

Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής αποδεικνύει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ότι «ο τόπος μας με όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα κερδίζει το στοίχημα της νέας εποχής […]» και μπορεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, καθώς αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Η σημερινή μέρα είναι για τη ΔΕΗ ένα ακόμα βήμα προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

«Η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σ′ ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με δυνατότητες τροφοδοσίας εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών […] που επιδιώκουν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Κοπελούζος, δήλωσε πως η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας. «Η Ελλάδα θωρακίζεται η ίδια αποκτώντας ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή