Η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη οφείλει να φτάσει μέχρι την κυβέρνηση

Οι πολίτες απαιτούν να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη.
via Associated Press

Η συμφορά των Τεμπών, εξ απόψεως ποινικού δικαίου φαίνεται ότι συνίσταται σε σωρεία ποινικών αδικημάτων, ιδίως δε της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή (άρ. 302 ΠΚ), της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή (άρ. 314 ΠΚ), της έκθεσης κατά συρροή (άρ.306 ΠΚ), των επικίνδυνων παρεμβάσεων στην συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς πλοίων και αεροσκαφών με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων (άρ. 291παρ.1 δδ ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (άρ.259 ΠΚ).

Η Κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να αποδώσουν την ευθύνη στο «τραγικό ανθρώπινο λάθος» οφειλόμενο στις ενέργειες του Σταθμάρχη της Λάρισας, ενώ η Δικαιοσύνη φαίνεται να ακολουθεί προς το παρόν αυτή την οδό. Αλλά η αγανάκτηση και η κατακραυγή της κοινωνίας που διαδηλώνει σε όλη την χώρα, δεν στρέφεται τόσο στις ενέργειες του σταθμάρχη, όσο στις αδιανόητες και επί πολλά έτη παραλείψεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, παρά τις συνεχείς και δραματικές έγγραφες προειδοποιήσεις των εργαζομένων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου επέλευσης σοβαρού δυστυχήματος, την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής ETCS της ΕΡΓΟΣΕ τον Απρίλιο 2022 με καταγγελίες για καθυστερήσεις στην εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος ασφαλείας, αλλά και την παρέμβαση της ΕΕ, επί τέσσερα σχεδόν έτη δεν είχε φροντίσει να εγκαταστήσει τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ελέγχου- χειρισμού σηματοδότησης και επικοινωνίας (ETCS) που επιβάλλεται να υπάρχουν και, εάν υπήρχαν, θα απέτρεπαν την τραγωδία, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δεν είχε φροντίσει να λειτουργεί ούτε καν η συμβατική σήμανση!

Ευθύνες επίσης που πρέπει να ερευνηθούν δεν αποκλείεται καθόλου να υπέχουν και προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού οι σχετικές συμβάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί φαίνεται να ανάγονται στα έτη 2007 και 2014.

Ο Ποινικός Κώδικας, στο άρ. 15 παρ.1 περί εγκλημάτων τελουμένων δια παραλείψεως έχει φροντίσει να τιμωρείται η παράλειψη όπως και η ενέργεια, εάν ο υπαίτιος είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να πράξει και παρέλειψε να το κάνει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Υπουργού Υποδομών και των υφισταμένων του να φροντίσει για την ασφάλεια των υποδομών των σιδηροδρόμων αλλά και να εποπτεύει τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (ΟΣΕ Α.Ε.) προκύπτει ευθέως από τον οργανισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (ΠΔ 123/2017, αρ. 1, 33 και11), ενώ τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού προσδιορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο στο άρ. 82 παρ.2 του αναθέτει να εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, να συντονίζει και να κατευθύνει τις ενέργειές της.

Οι πολίτες που διαδηλώνουν μαζικά και με συγκλονιστικό τρόπο στις μεγάλες πόλεις της χώρας απαιτούν τώρα να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη για την φρίκη των Τεμπών και ονειρεύονται ένα άλλο κράτος σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, λογοδοσίας, ισότητας, νομιμότητας και αληθινής δημοκρατίας.

Τα σφιγμένα πρόσωπα όσων βρίσκονται στους δρόμους μαρτυρούν ότι το ποτάμι της θλίψης, της αγανάκτησης και της οργής δεν γυρίζει πίσω, ούτε μπορεί να αποδεχθεί την πεπατημένη οδό συσκότισης της έρευνας, ατιμωρησίας των πραγματικών υπευθύνων. Πλέον, απονομή πραγματικής δικαιοσύνης στην συνείδηση της κοινωνίας για τα εγκλήματα της φοβερής νύχτας των Τεμπών δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς να αναζητηθούν πρωτίστως οι ευθύνες των κυβερνώντων και αυτό με βάση το άρ. 86 του Συντάγματος μπορεί να συμβεί μόνο απόφαση της Βουλής, η οποία πρέπει να είναι άμεση και ομόφωνη.

Όσο για το όραμα ενός άλλου κράτους, ενός αληθινού κράτους των πολιτών, αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μία ριζική συνταγματική αλλαγή.

Δημοφιλή