Η άνοδος και η πτώση του Τζορτζ Παπαδόπουλου: Ο Τραμπ, η Ρωσία και ο Καμμένος

Εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post
Alexandria Sheriffs Office


Εκτενές ρεπορτάζ για τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών περί ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές, δημοσιεύει η Washington Post- παραθέτοντας την ιστορία της ανόδου και της πτώσης του, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και τον Πάνο Καμμένο- ο οποίος χαρακτηρίζεται «ρωσόφιλος εθνικιστής», που συχνά έχει καυχηθεί για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Παπαδόπουλος ήταν στην Αθήνα (και συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο) όταν την ελληνική πρωτεύουσα επισκέφθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, το Μάιο του 2016- σε αποστολή εκ μέρους του Τραμπ, όπως υποστήριζε. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε πως είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις προσπάθειές του να συνδέσει την προεδρική καμπάνια του Τραμπ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους- με τον Τραμπ να τον χαρακτηρίζει «εθελοντή χαμηλού επιπέδου». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Washington Post, ο Παπαδόπουλος- τον οποίο ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «εξαίρετο τύπο» και έναν από τους κορυφαίους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του τον Μάρτιο του 2016- στην Ελλάδα είχε θεωρηθεί ως κρίσιμος σύνδεσμος με την καμπάνια Τραμπ και μετά με τον Λευκό Οίκο. Ως εκ τούτου, είχε συναντήσεις με αξιωματούχους «στα ανώτατα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί εκ των οποίων είχαν συνδέσεις με τη Ρωσία και συμπάθειες που θα ήταν ασυνήθιστες σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Ο κ. Καμμένος, ειδικά, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του απόψεις και την αποφασιστικότητά του ως προς τη σφυρηλάτηση ενός δεσμού με τον νεαρό σύμβουλο του Τραμπ».

Έλληνες πολιτικοί και αναλυτές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτιμούν πως η καλύτερη και πιο προφανής δίοδός του στη Μόσχα περνούσε από την Αθήνα. «Αν ήμουν στη θέση του θα σκεφτόμουν, μπορούν οι Έλληνες φίλοι μου να με βοηθήσουν να έρθω σε επαφή με τη Μόσχα; Θα είχε λογική» λέει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι δύσκολο να παραβλεφθεί η σύνδεση μεταξύ των αξιωματούχων με τους οποίους ο Παπαδόπουλος καλλιέργησε επαφές και του σκοπού του για δημιουργία σχέσεων με το Κρεμλίνο (με απώτερο στόχο μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ).

«Γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στο Σικάγο, ο Παπαδόπουλος έχει ένα αδύναμο βιογραφικό που είναι γεμάτο υπερβολές, περιλαμβανομένου ενός ανύπαρκτου περάσματος στο Model United Nations. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τη Washington Post τον Μάρτιο του 2016, ο Τραμπ τον κατονόμασε ως έναν από πέντε συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του».

Ωστόσο, όπως συμπληρώνεται, ακόμα και στον κόσμο των ειδικών στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Παπαδόπουλος αποτελούσε μυστήριο, με τους λίγους που τον είχαν συναντήσει να λένε ότι ερχόταν ακόμα και σε «casual» συναντήσεις με κοστούμι και γραβάτα και ήταν φιλόδοξος, επιδιώκοντας να εργαστεί στον Λευκό Οίκο- αλλά ήταν άπειρος.

Ο κ. Ντόκος λέει ότι τον είχε συναντήσει ως βοηθό ενός ερευνητή του Hudson Institute που πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στην Αθήνα. «Στην ουσία η δουλειά του ήταν να κρατά σημειώσεις» αναφέρει σχετικά.

Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά, μετά από μια σύντομη θητεία στην εκστρατεία του Μπεν Κάρσον, συναντούσε τον Τραμπ- ενώ ο κ. Καμμένος ήταν στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με την American Israel Public Affairs Committee. Στη συνέχεια του δημοσιεύματος παρατίθενται οι θέσεις Καμμένου όσον αφορά στη Ρωσία (εκκλήσεις για παύση των κυρώσεων, σχέσεις με προσωπικότητες επιρροής στη Μόσχα κ.α.). «Είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα» λέει στη Washington Post ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, αλλά αυτό μάλλον δεν θα συνέβαινε με τη Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία, οπότε και έγινε ένα από τα λίγα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης που υποστήριξαν τον Τραμπ- και αυτή η υποστήριξη επεκτάθηκε στον Παπαδόπουλο. «Ο Παπαδόπουλος ήταν τελείως άγνωστο. Αλλά ο Καμμένος τον πήρε από το χέρι και τον πήγαινε παντού» προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τη Washington Post, σύντομα είχε συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έναν πρώην πρωθυπουργό- «όλοι θεωρούνται σχετικά ρωσόφιλοι. Όταν γίνονταν οι συναντήσεις, εσωτερικά έγγραφα της καμπάνιας Τραμπ δείχνουν πως ο Παπαδόπουλος κατέβαλλε προσπάθειες να έχει επαφές με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και ήλπιζε να οργανώσει συνάντηση Πούτιν- Τραμπ».

Δεν είναι γνωστό εάν συναντήθηκε με μέλη της συνοδείας του Πούτιν τον Μάιο του 2016, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά πως ο Καμμένος θα ήταν σε θέση να φέρει τις δύο πλευρές σε επαφή, και είχε λόγους να το κάνει: «Θα ήθελε να δείξει στον Παπαδόπουλο πως είχε καλές σχέσεις με τους Ρώσους και στους Ρώσους ότι είχε καλές επαφές με τους Αμερικανούς».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Washington Post, ο Πάνος Καμμένος δεν απάντησε στα αιτήματα για συνέντευξη. Ως προς τον Παπαδόπουλο πάντως, αναφέρεται ότι άλλοι που τον συνάντησαν – μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Παπαχελάς της «Καθημερινής»- αναφέρουν πως λειτουργούσε σαν να ήταν σε κάποια μυστική αποστολή. Επίσης, πέραν του Πάνου Καμμένου, είχε και άλλες «ισχυρές» επαφές με την ελληνική πλευρά, όπως ο κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχαείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Άλεξ Καρλούτσος, που τον βοήθησε να αποκτήσει κάποιες αρχικές επαφές στην Ελλάδα- αλλά σύντομα αντιλήφθηκε πως ο νεαρός σύμβουλος έτεινε να υπερβάλλει όσον αφορά στο πόσο σημαντικός ήταν ως σύνδεσμος με τον Τραμπ- και είχε γοητευτεί από το πόσο σύντομα μετατράπηκε από έναν outsider που επιζητούσε επαφές στον άνθρωπο που όλοι οι insiders ήθελαν να γνωρίσουν. Επίσης, ο Παπαδόπουλος φέρεται να είπε στη δημοσιογράφο Μαριάννα Κακαουνάκη της «Καθημερινής» ότι είχε «λευκή επιταγή» για όποια δουλειά ήθελε στην κυβέρνηση Τραμπ. «Όλοι ξέρουν πως τον βοήθησα να εκλεγεί, τώρα θέλω να τον βοηθήσω με την προεδρία» καυχιόταν σε γραπτό μήνυμα.

Ο Παπαδόπουλος και ο Καμμένος τη νύχτα πριν την ορκωμοσία Τραμπ βρίσκονταν σε ένα πάρτι στο Metropolitan Club της Ουάσινγκτον, μαζί με άλλους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς, για να το γιορτάσουν- ωστόσο οκτώ ημέρες μετά ανακρινόταν από το FBI. Εν τέλει δεν θα αναλάμβανε κάποια θέση στην Ουάσινγκτον, και εξαφανίστηκε τόσο από την Αθήνα όσο και από την αμερικανική πρωτεύουσα- αλλά έγινε τακτικός καλεσμένος στη Μύκονο, όπου ντόπιοι λένε πως ήταν συχνός επισκέπτης στα πιο πολυτελή κλαμπ και κριτής σε διαγωνισμό ομορφιάς, ενώ λέγεται πως ξόδευε πολλά χρήματα και συμμετείχε σε ξέφρενα πάρτι. «Δεν έλεγε πού βρήκε τα λεφτά» λέει ένας μάρτυρας. «Απλά μας έλεγε πως δουλεύει για την κυβέρνηση Τραμπ» (οι δικηγόροι του τα διαψεύδουν αυτά).

Κατά τα μέσα του καλοκαιριού έλεγε πως πλέον είχε απομυθοποιήσει τις ΗΠΑ και ήθελε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα- αλλά στις 27 Ιουλίου συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στις ΗΠΑ και άρχισε να συνεργάζεται με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή. Έκτοτε είναι άγνωστο πού βρίσκεται και τι κάνει.

Δημοφιλή