Η Antonia, ένα κλωνοποιημένο μαυροπόδαρο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που κλώνος απειλούμενου είδους των ΗΠΑ αναπαράγεται επιτυχώς.
Σύμφωνα με το Interestingengineering, η γέννηση των μικρών της Antonia αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση του μέλλοντος των μαυροπόδαρων κουναβιών, που συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα υπό εξαφάνιση θηλαστικά της Βόρειας Αμερικής.
Η Antonia, δημιουργήθηκε από το γενετικό υλικό της Willa, ενός μαυροπόδαρου κουναβιού, το DNA του οποίου συλλέχθηκε το 1988 και διατηρήθηκε στον ζωολογικό κήπο του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο.
Η Willa ήταν μοναδική ως προς τη γενετική της ποικιλομορφία και έδωσε στους μελετητές και τους συντηρητές της, ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που οι επιστήμονες επιθυμούν διακαώς να επαναφέρουν στον σημερινό πληθυσμό των μαυροπόδαρων κουνάβων.
Ο Paul Marinari, επικεφαλής στο National Zoo and Conservation Biology Institute του Smithsonian, χαιρέτισε τα μωρά της Antonia ως «σημαντικό ορόσημο», τονίζοντας ότι η γενετική της θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία και την ανθεκτικότητα του πληθυσμού.
Τα μαυροπόδαρα κουνάβια, είναι γνωστά και ως αμερικανικά polecats ή κυνηγοί σκύλων των λιβαδιών. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε σημαντικά τον 20ό αιώνα, κυρίως λόγω της απώλειας ενδιαιτημάτων, της πανώλης των σκύλων και της απότομης μείωσης της κύριας πηγής τροφής τους.
Το ταξίδι της κλωνοποίησης μαυροπόδαρων κουνάβων ξεκίνησε το 2020 με την επιτυχημένη γέννηση της Elizabeth Ann, της πρώτης κλώνου της Willa. Αυτό το ορόσημο απέδειξε τη σκοπιμότητα της κλωνοποίησης για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας στα απειλούμενα είδη.
Η Elizabeth Ann, ωστόσο, αντιμετώπισε επιπλοκές - λόγω μιας πάθησης της μήτρας, δεν ήταν σε θέση να αναπαραχθεί.
Οι προσπάθειες δεν σταμάτησαν εκεί. Νωρίτερα φέτος, οι γενετιστές κλωνοποίησαν τον Willa άλλες δύο φορές, με αποτέλεσμα δύο επιπλέον κλώνους, τον Noreen και την Antonia.
Το επιτυχημένο ζευγάρωμα της Antonia με ένα αρσενικό κουνάβι που ονομάζεται Urchin οδήγησε στη γέννηση τριών κουναβιών, αν και το ένα από αυτά δεν επέζησε.
Τα υπόλοιπα δύο, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, είναι καλά στην υγεία τους. Αυτή η επιτυχία δείχνει πώς η τεχνολογία κλωνοποίησης μπορεί να υποστηρίξει τη γενετική ποικιλότητα, να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναπαραγωγής και να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάκτηση των ειδών.