Η απάτη της χρονιάς: Πώς πήραν από ξενοδόχους 600.000 ευρώ υποσχόμενοι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ

«Εγκέφαλος» της συμμορίας ήταν ένας έγκλειστος των φυλακών - Πάνω από 65 τα θύματα.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εγκληματική οργάνωση απατεώνων που δρούσε σε όλη την Ελλάδα, εξαπατώντας κυρίως ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.

Αρχηγός φέρεται ένας 42χρονος, έγκλειστος φυλακών για απάτες. Το κύκλωμά του είχε εξαπατήσει 65 επιχειρηματίες αποκομίζοντας κέρδη που αγγίζουν τις 600.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απάτες έχουν διαπραχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την περασμένη περασμένη Τρίτη συνολικά 15 άτομα σε Δυτική Ελλάδα, Χανιά και Αττική. Ο έγκλειστος αρχηγός φέρεται τους τελευταίους δέκα μήνες να είχε στρατολογήσει 47 περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

Ετσι «χτυπούσαν»

Ως προς τον τρόπο δράσης του κυκλώματος προέκυψαν τα εξής: Ο 42χρονος αρχηγός αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από Προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων, αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ), επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης στα πλαίσια αποκατάστασης καταστροφών σε οικίες και επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συντόνιζε και κατηύθυνε τα βασικά μέλη της, σε ότι αφορά τον εντοπισμό και την στρατολόγηση στις τάξεις της οργάνωσης των περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας.

Στη συνέχεια έπειθαν τα περιφερειακά μέλη να χρησιμοποιούν ή εάν δεν διαθέτουν να δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες, ιερείς και πολίτες προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα με αυτό τον τρόπο τα δικά τους στοιχεία.

Για την επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης και τα θύματα, ο 42χρονος είχε εισάγει παράνομα μέσα στις φυλακές τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον δέκα κάρτες συνδέσεων sim , με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.

«Ξέπλυμα» μέσω καταστημάτων και αγορών

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ιδρύοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για την αγορά αυτοκίνητων μεγάλης αξίας.

Επίσης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

  • Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα

  • Πλήθος καρτών τραπεζών

  • Φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών

  • Μία απομίμηση (replica) πιστολιού

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται ο αρχηγός της οργάνωσης βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Δημοφιλή