Αρκετοί μικροί σεισμοί ταρακούνησαν το ισπανικό νησί Λα Πάλμα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αφρικής, κρατώντας τους ήδη ταλαιπωρημένους κατοίκους σε εγρήγορση, ενώ ποτάμια ηφαιστειακής λάβας συνέχισαν να ρέουν προς τη θάλασσα την Τρίτη.
Η έκρηξη της Κυριακής προκάλεσε πολλές καταστροφές και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ η λάβα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, πλησιάζοντας σταδιακά στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στην θάλασσα. .
Ήδη πλησιάζει την περιοχή Τοντόκ, όπου ζουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και όπου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προετοιμάζουν εκκενώσεις.
Περίπου 6.000 άνθρωποι στη Λα Πάλμα έχουν εκκενώσει περιοχές και μέχρι στιγμής 183 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Ροντρίγεζ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.
«Η αλήθεια είναι ότι είναι τραγωδία να βλέπεις ανθρώπους να χάνουν τις περιουσίες τους», δήλωσε ο δημοτικός υπάλληλος Φερνάντο Ντίαζ στην πόλη Ελ Πάσο, αν και σημείωσε ότι οι άνθρωποι αγωνιούν και γιατί δεν γνωρίζουν την τύχη των σπιτιών τους, καθώς η αστυνομία κρατά τους ανθρώπους μακριά από τα ρεύματα λάβας.
Πριν την έκρηξη είχε προηγηθεί το λεγόμενο σμήνος σεισμών (πολλοί μικροί σεισμοί) που προειδοποίησε τις αρχές ότι ήταν πιθανή η έκρηξη και επέτρεψε την εκκένωση πολλών περιοχών, γεγονός που βοήθησε ώστε να μην υπάρχουν θύματα.
Η νέα ρωγμή άνοιξε μετά από έναν σεισμό μεγέθους 3,8 βαθμών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων, αργά τη Δευτέρα.
Η Λα Πάλμα, με πληθυσμό περίπου 85.000 κατοίκων, είναι μέρος των ηφαιστειογενών Καναρίων Νήσων.
Η λάβα μέχρι την Τρίτη είχε καλύψει περίπου 260 στρέμματα , σύμφωνα με το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.
Ασταμάτητα ποτάμια λάβας, ύψους έως και έξι μέτρων, κυλούσαν στις πλαγιές των λόφων, καίγοντας και συνθλίβοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, δήλωσε ότι οι αρχές θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανοικοδόμηση.
Είπε ότι οι ζημιές ανέρχονται ήδη σε πολύ περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ.
Περιέγραψε την περιοχή ως «ζώνη καταστροφής» και δήλωσε ότι θα ζητήσει χρήματα για την ανοικοδόμηση των οδικών δικτύων και των δικτύων ύδρευσης και τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους καθώς και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους - και μερικές φορές τα προς το ζην.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ′ και η βασίλισσα Λετίσια πρόκειται να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή την Πέμπτη.
Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ρυθμός που κυλάει η λάβα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί και δεν αναμένουν να φτάσει στη θάλασσα πριν από την Τετάρτη το νωρίτερο, μετέδωσε το ισπανικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press.
Όταν φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό, θα μπορούσε να προκαλέσει εκρήξεις και να παράγει σύννεφα τοξικών αερίων. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη λάβα μέτρησαν τη θερμοκρασία της και την βρήκαν πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι ροές λάβας θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες. Το ηφαίστειο εκτοξεύει μεταξύ 8.000 και 10.500 τόνων διοξειδίου του θείου την ημέρα, δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας.