Κι όμως, η κατανάλωση κακάο μας βοηθά να ανακάμψουμε άμεσα από τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό. Oπότε, όσοι από εμάς, όταν αγχωνόμαστε, ανοίγουμε το ψυγείο και αρπάζουμε κατευθείαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, κάνουμε το μεγαλύτερο λάθος. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Food & Function, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών επηρεάζει αρνητικά την αγγειακή λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του φλοιού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Και με αυτόν τον τρόπο, τα ζαχαρούχα σνακ, δεν αφήνουν το σώμα μας να ανακάμψει και να καταπολεμήσει το άγχος.
Και γιατί το κακάο;
Το κακάο περιέχει μια φλαβανόλη, την επικατεχίνη. Αυτή η φλαβανόλη, χαλαρώνει το στρώμα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και ρίχνοντας πίσω στα φυσιολογικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τα οποία όταν αγχωνόμαστε εκτοξεύονται. Έτσι λοιπόν εξηγείται το γεγονός ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με βάση το κακάο συνδέεται με καλύτερη απόκριση στο στρες.
Πώς έφτασαν οι επιστήμονες σε αυτό τους το συμπέρασμα
Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 23 υγιείς νέους, άνδρες και γυναίκες. Ο καθένας τους, μιάμιση ώρα προτού υποβληθεί σε μια 8λεπτη άσκηση ψυχικής καταπόνησης, έτρωγε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά συνοδευόμενο:
Είτε από ένα ρόφημα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε επικατεχίνη
Είτε από ένα ρόφημα κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε επικατεχίνη
Η ομάδα που κατανάλωνε το ρόφημα με την υψηλή περιεκτικότητα σε επικατεχίνη, ανταποκρινόταν πολύ καλύτερα στην άσκηση. Γιατί; Διότι όπως αποδεικνύεται, τα συμπτώματα του στρες - συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης - είχαν σχεδόν υποχωρήσει πλήρως μετά την κατανάλωση του κακάο.
Και κάτι τελευταίο: Γιατί τα λιπαρά τρόφιμα επιδεινώνουν το άγχος;
Ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι συνήθως νόστιμα, εάν παλεύουμε να αναρρώσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, το καλύτερο είναι να τα αποφύγουμε.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους κάνουμε στρεσογόνα επαγγέλματα και βιώνουμε τακτικά άγχος. Διότι τα αυξημένα επίπεδα στρες, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προκαλούν συμπτώματα όπως η φλεγμονή και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και μακροπρόθεσμα η υπέρταση, η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό. Οπότε, φαγητά που επιδεινώνουν τη φλεγμονή και εκτοξεύουν την αρτηριακή πίεση, όπως τα γλυκά αλλά και τα αλμυρά υπερ-επεξεργασμένα σνακ, δεν έχουν θέση στο πλάνο μας.
(Με πληροφορίες από medicalnews).