Είναι, ίσως, η πρώτη μάχη που κερδίζει η Ευρώπη στον ακήρυχτο πόλεμο με αντιπάλους ορισμένους από τους γίγαντες της Τεχνολογίας και του Ίντερνετ.
«Οι προγραμματιστές λογισμικού που χρησιμοποιούν το App Store της Apple θα μπορούν να διανέμουν εφαρμογές (apps) σε χρήστες της ΕΕ απευθείας από τους ιστότοπούς τους αυτή την άνοιξη, ανέφερε η εταιρεία (Apple) την Τρίτη 12 Μαρτίου, ως μέρος των αλλαγών που απαιτούνται από τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι αναγκάζουν την Apple να ξεκλειδώσει το κλειστό οικοσύστημά της.
Ο νέος νόμος για τις ψηφιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, απαιτεί από την Apple να προσφέρει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών (εκτός από το δικό της δηλαδή) μέσω των συσκευών iPhone και να επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού να εξαιρεθούν από τη χρήση του συστήματος πληρωμών εντός εφαρμογής, το οποίο χρεώνει τέλη έως και 30%», εξηγεί το πρακτορείο Ρόιτερς.
Apple: Περισσότερη...ευελιξία
«Παρέχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους προγραμματιστές που διανέμουν εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου τρόπου διανομής εφαρμογών - απευθείας από τον ιστότοπο ενός προγραμματιστή», αναφέρει επισήμως στην ιστοσελίδα της η Apple, επιλέγοντας έναν «ευγενικό» όρο για να εξηγήσει μία αλλαγή πλεύσης που θεωρείται περίπου «ιστορική» από τους ειδικούς αναλυτές της Τεχνολογίας.
«Το (νέο εργαλείο) Web Distribution, που θα διατεθεί με ενημέρωση λογισμικού αργότερα αυτή την άνοιξη, θα επιτρέψει στους εξουσιοδοτημένους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές iOS στους χρήστες της Apple εντός της ΕΕ, απευθείας από έναν ιστότοπο που ανήκει στον προγραμματιστή», εξηγεί η εταιρεία.
Ο νόμος της ΕΕ που τρόμαξε τους γίγαντες
Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος στοχεύει να περιορίσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Διαδικτύου, οι οποίες συνδέονται με τις ισχυρότερες και πλουσιότερες εταιρείες νέας Τεχνολογίας. Οι πέντε πλατφόρμες που μπήκαν στο τραπέζι είναι αυτές που χρησιμοποιούν ίσως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη: Η Αναζήτηση Google (Google Search) της Alphabet Inc., το App Store της Apple, η αγορά της Amazon.com Inc. και το Facebook της Meta Platforms Inc. σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ανταγωνισμού. Αυτές οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά κανόνων - διαφορετικά αντιμετωπίζουν σημαντικές κυρώσεις (πρόστιμα) έως και 10% επί των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας ή έως και 20% για τους υποτροπιάζοντες.
Κάπως έτσι, η Apple έκανε πίσω, λίγα 24ωρα μετά την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ που προειδοποίησε με διενέργεια αυστηρού ελέγχου.
«Ραβασάκι» από την Κομισιόν
Η είδηση αυτή βγήκε από τους Financial Times στις 26 Φεβρουαρίου, όταν η έγκυρη έκδοση έγραψε ότι «η Apple θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει έρευνα σχετικά με την απόφασή της να διακόψει τις εφαρμογές του Διαδικτύου για τα iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Η Koμισιόν φέρεται να έχει στείλει αιτήματα στην Apple και στους προγραμματιστές εφαρμογών για περισσότερες πληροφορίες».
Η έγκυρη ηλεκτρονική έκδοση The Verge συμπλήρωσε το ρεπορτάζ, δημοσιεύοντας δήλωση που έλαβε για το συγκεκριμένο θέμα από την Κομισιόν λίγο αργότερα, όπου η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέα Ζιμπέρ υπογράμμιζε: «Πραγματικά εξετάζουμε τα πακέτα συμμόρφωσης όλων των διαχειριστών, συμπεριλαμβανομένης της Apple. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε ιδιαίτερα το θέμα των εφαρμογών (apps) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αποστολή αιτημάτων για πληροφορίες προς την Apple και προς τους προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγησή μας».