Ξανά στην επικαιρότητα βρίσκεται η πολιτικός Τσιγδέμ Ασάφογλου από τη θρακική μειονότητα, που την έμαθε το πανελλήνιο όταν το κόμμα της ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), αναδείχθηκε πρώτο σε Ξάνθη και Ροδόπη, στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Τότε είχε δηλώσει υπερήφανη Τουρκάλα, ενώ τώρα ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν συμβουλεύεται την «τουρκική μειονότητα», όπως λέει.
Μιλώντας στο Anadolu, η επικεφαλής του μειονοτικού ΚΙΕΦ ασκεί κριτική στην Ελλάδα που δεν συμβουλεύτηκε το κόμμα της για τον διορισμό μουφτήδων στη Θράκη.
«Ελπίζω αυτοί που κυβερνούν αυτή την χώρα να δουν την αλήθεια και από εδώ και πέρα να αναγνωρίσει το ρόλο του ΚΙΕΦ», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ασάφογλου. «Αν μας είχαν συμβουλευθεί ίσως να είχαμε βρει κοινό έδαφος», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το μειονοτικό κόμμα θα μπορούσε να έχει έναν ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Αθήνας και της μειονότητας.
«Μας λένε “αν είστε Τούρκοι, πηγαίνετε στην Τουρκία” και εγώ τους απαντώ κάθε φορά με την ίδια απάντηση: Όχι, δεν θα πάω, γιατί αυτό το μέρος ανήκει σε εμένα όσο και σε εσένα», λέει επίσης. Λέει ότι τα μέλη του κόμματος της θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ως πολίτες με τα ίδια δικαιώματα.
«Δεν πάμε πουθενά, ζούμε στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα, αλλά είμαστε Τούρκοι που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην Ελληνική Δημοκρατία», είπε επίσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η 32χρονη πολιτικός, έχει προκαλέσει με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της. Μετά τις Ευρωεκλογές είχε πει σε συνέντευξή της στο Open ότι το ΚΙΕΦ πως «Είναι ένα τουρκικό κόμμα αλλά είναι και ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους. Έχει ιδρυθεί από Τούρκους και αυτή τη στιγμή η πρόεδρος του κόμματος είναι μία Τουρκάλα».
Ενώ λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, είχε υποστηρίξει ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ασάφογλου, «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ‘’τουρκικής ταυτότητας’’ στη Δυτική Θράκη».