Από το Ιόνιο και με σφοδρότητα ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Αθηνά», το οποίο αναμένεται να επηρεάσει ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται, από το βράδυ της Τετάρτης, στην Κέρκυρα με το πέρασμα της «Αθηνάς» να γίνεται αισθητό σε όλο το νησί. Την ίδια ώρα δυνατοί άνεμοι πλήττουν το νησί των Παξών.
Από τα μέχρι τώρα έντονα καιρικά φαινόμενα δε σημειώθηκαν πλημμύρες, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας κλήθηκε μόνο για μία άντληση υδάτων στην πόλη της Κέρκυρας.
Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «το νησί πλήττεται από ισχυρούς ανέμους, ενώ για την ώρα δεν έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα, με την ένταση της βροχής να είναι μέτρια».
Επείγουσα ειδοποίηση να αποφύγουν τις μετακινήσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων έλαβαν οι πολίτες για τις περιοχές του Ιονίου, της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς από την Πολιτική Προστασία λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης.
Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά διεξάγονται έως αυτή την ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Κέρκυρας οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο είναι νοτιοανατολικοί και αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Το απαγορευτικό για τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών Ζακύνθος-Kυλλήνη και Κεφαλονιά-Κυλλήνη ισχύει έως τις 18:00, οπότε αναμένεται νέα ενημέρωση.
Ιδιαίτερα προβλήματα καταγράφηκαν στην προσγείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα τέσσερις πτήσεις είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα είτε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος, «ήδη οι δύο πτήσεις από Αθήνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, μία πτήση από Νάπολη άλλαξε κατεύθυνση προσγείωσης με αποτέλεσμα να προσγειωθεί και αυτή στην Αθήνα, ενώ η πτήση από Βαρσοβία αναμένεται να προσγειωθεί στην Πρέβεζα. Η κακοκαιρία που πλήττει το νησί προκάλεσε χαμηλή ορατότητα στο αεροδρόμιο, με συνέπεια να μη γίνεται εφικτή η προσγείωση των αεροπλάνων».
Σήμερα, Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες σε όλη την ΠΕ Κέρκυρας και στους Παξούς. Στις στις ΠΕ Κεφαλληνίας & Ιθάκης το κλείσιμο των μονάδων πραγματοποιείται μόνο μετά από απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου, σε συνεννόηση με τη Δ/νση Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα.
Πού θα «χτυπήσει» στη συνέχεια
Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας, η οποία συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή «ψυχρής λίμνης», αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία. Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος, ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν τον βασικό μηχανισμό του σχηματισμού καταιγίδων. Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.
Από σήμερα Πέμπτη θα επηρεαστεί η Δυτική Στερεά, η Θεσσαλία, καθώς και η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 Μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας το βράδυ τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα προς Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά 5 Μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Τη νύχτα προς Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς.
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Σε εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμύρων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων ενόψει της κακοκαιρίας που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν αναμονή των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ τονίζεται ότι περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)