Η αγορά που εξακολουθεί να πουλά νυχτερίδες, φίδια και σαύρες παρά τον κορονοϊό

«Περιμένουμε να γίνουμε το επίκεντρο μιας πανδημίας όπως η Γουχάν», προειδοποιούν.
RONNY ADOLOF BUOL via Getty Images

Το Σουλαουέσι (Sulawesi), παλιότερα γνωστό ως Κελέβη (απόδοση στα ελληνικά της πορτογαλικής του ονομασίας Celebes), είναι νησί της Ινδονησίας, μία από τις Μεγάλες Σούνδες. Είναι το μεγαλύτερο νησί στον Ινδονησιακό αρχιπέλαγος μετά την Νέα Γουινέα, το Βόρνεο και τη Σουμάτρα, και το 11ο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Από εκεί οι ντόπιοι βρίσκουν νυχτερίδες, φίδια και σαύρες, τα σφαγιάζουν και τα πουλάνε στην πιο γνωστή αγορά της Ινδονησίας.

Παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός παγκοσμίως, που ξεκίνησε από μια αντίστοιχη αγορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας, η συγκεκριμένη αγορά, γνωστή και ως Extreme Market Tomohon, δεν λέει να κλείσει.

RONNY ADOLOF BUOL via Getty Images

«Η αγορά είναι σαν μια καφετέρια για παθογόνα», δήλωσε ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας της ειδικής ομάδας κορονοϊών της Ινδονησίας, Γουίκο Αντισάσμιτο, ο οποίος παρότρυνε την κυβέρνηση να κλείσει τις αγορές άγριας ζωής της χώρας. «Η κατανάλωση άγριων ζώων είναι όπως το παιχνίδι με τη φωτιά».

Αντίστοιχα, ο ιός SARS, ο οποίος σκότωσε 800 ανθρώπους παγκοσμίως, πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες πριν εξαπλωθεί σε μια αγορά στην Κίνα και τελικά μολύνει ανθρώπους το 2002.

RONNY ADOLOF BUOL via Getty Images

Η Κίνα διέταξε το κλείσιμο όλων των αγορών άγριας ζωής μετά το ξέσπασμα τον Δεκέμβριο. Τώρα, η αγορά Tomohon της Ινδονησίας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην περιοχή που εξακολουθεί να πουλά άγρια ζώα και το κρέας τους για κατανάλωση.

Τα περισσότερα από τα άγρια ζώα στο Tomohon σφαγιάζονται πριν φτάσουν στην αγορά. Είναι κυρίως σκυλιά που διατηρούνται ζωντανά σε κλουβιά και σκοτώνονται επί τόπου για πελάτες που λένε ότι προτιμούν το κρέας φρέσκο. «Είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο Μπίλι Γκουσταφιάντο Λόλοβανγκ, διευθυντής στο κέντρο διάσωσης Άγριας Ζωής στην κοντινή πόλη Μπιτούνγκ. «Περιμένουμε να γίνουμε το επίκεντρο μιας πανδημίας όπως η Γουχάν», προειδοποιεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι ορισμένα ζώα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, που λέγεται ότι θεραπεύουν το άσθμα. Στο Βόρειο Σουλαουέσι, που περιλαμβάνει την Tomohon, το κρέας από άγρια ζώα αποτελεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της τοπικής διατροφής που συχνά πωλούνται σε σούπερ μάρκετ φίδια και νυχτερίδες.

Η Ινδονησία, η οποία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, καθυστέρησε να αναγνωρίσει την απειλή του κορονοϊού και υστερεί πολύ σε τεστ διάγνωσης. Από την Τετάρτη, η Ινδονησία είχε καταγράψει 15.438 κρούσματα και 1.028 θανάτους, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ανατολική Ασία μετά την Κίνα.

Πηγή: New York Times

Δημοφιλή