Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.
Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.
Τέλος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».
Πρόκειται για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τότε που ένοπλοι της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παίρνοντας περίπου 200 ομήρους.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι οι δύο Αμερικανίδες, η μητέρα Τζούντιθ Ραανάν και η κόρη της Νάταλι, ”απελευθερώθηκαν από τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς”.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο ταξίαρχος Γκαλ Χιρς και άλλες δυνάμεις ασφαλείας ”τις παρέλαβαν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και αυτή τη στιγμή κατευθύνονται σε σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τις περιμένουν τα μέλη των οικογενειών τους”.
Η μητέρα 59 ετών και η κόρη 17 ετών πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στο Κιμπούτς Ναχάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Η Τζούντιθ και η Νάταλι Ράαναν ”βρίσκονται στο δρόμο της εξόδου”, ανέφερε νωρίτερα η ισραηλίτικη εφημερίδα “Jerusalem Post” επικαλούμενη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Απελευθερώνονται για ”ανθρωπιστικούς λόγους” επειδή η μητέρα είναι σε κακή κατάσταση υγείας, πρόσθεσε η πηγή.
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έχει ως εξής:
«Σήμερα, εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συμπολίτισσες μας υπέστησαν μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους, η οποία βασανίστηκε από φόβο. Τα άτομα αυτά και η οικογένειά τους θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται, και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη στιγμή».
Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η απελευθέρωση των δύο ομήρων ήταν ένα μονομερές βήμα της Χαμάς και δεν έγινε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.
Αξιωματούχος της Χαμάς αποκαλεί την απελευθέρωση των δύο ομήρων ως μια ”χειρονομία καλής θέλησης
Ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων αιχμαλώτων αποτελεί μία χειρονομία ”καλής θέλησης” από την οργάνωση.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Χαμάντ επιβεβαίωσε ότι η κίνηση έγινε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Ερωτηθείς αν η Χαμάς έλαβε κάτι σε αντάλλαγμα για τους δύο αιχμαλώτους, ο Χαμάντ είπε: ”Η Χαμάς δεν έχει λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα για τις δύο αιχμαλώτους: ”Είναι μια χειρονομία καλής θέλησης από τη Χαμάς για να αποδείξει σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση”.
Ο Χαμάντ δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να ”αντιμετωπίσει το θέμα των αιχμαλώτων με θετικό τρόπο”, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας. Πρόσθεσε ότι η ομάδα αντιμετωπίζει τους αιχμαλώτους με ”αξιοπρέπεια και σεβασμό”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Guardian, Al Jazeera