Χιρόσιμα, Ναγκαάκι 77 χρόνια μετά:Οι πρώτες ατομικές βόμβες από τις ΗΠΑ και σημερινή αγωνία για τα πυρηνικά

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ανησυχούν για την συσσώρευση πυρηνικών όπλων υπό τη σκιά και του πολέμου στην Ουκρανία.
.
.
Other

Τη ρίψη της ατομικής βόμβας που συνέβη πριν από 77 χρόνια θυμήθηκε η Χιροσίμα το Σάββατο, 6 Αυγούστου. Οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιούν ότι εξαιτίας της συσσώρευσης πυρηνικών όπλων, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι φόβοι για άλλη μια τέτοια επίθεση πολλαπλασιάζονται.

«Τα πυρηνικά δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, παρά μόνο θάνατο και καταστροφή», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος συμμετείχε στην προσευχή στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στον κόσμο, στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, καταστρέφοντας την πόλη και σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους. Μια δεύτερη βόμβα έπεσε τρεις μέρες αργότερα, στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας άλλους 70.000. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στις 15 Αυγούστου, τερματίζοντας τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φόβοι για μια μαζική φονική επίθεση αυτού του τύπου, εν μέσω των απειλών της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2021, αυξάνονται.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, στη διακήρυξη ειρήνης, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «χρησιμοποιεί τους δικούς του ανθρώπους ως όργανα πολέμου και κλέβει τις ζωές και τα προς το ζην αθώων πολιτών μιας άλλης χώρας».

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας βοηθά στην οικοδόμηση υποστήριξης για την πυρηνική αποτροπή, ανέφερε ο Ματσούι, προτρέποντας τον κόσμο να μην επαναλάβει τα λάθη που κατέστρεψαν την πόλη του πριν από σχεδόν οκτώ δεκαετίες.

Το Σάββατο, οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών ηγετών και διπλωματών, τήρησαν ενός λεπτού σιγή υπό τον ήχο του κουδουνιού της ειρήνης στις 20:15, την ώρα που το αμερικανικό B-29 έριξε τη βόμβα στην πόλη. Περίπου 400 περιστέρια, που θεωρούνται σύμβολο της ειρήνης, απελευθερώθηκαν.

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μετά την τελετή και τόνισε τη σημασία που έχει η συμβολή της Ιαπωνίας, του μόνου έθνους στον κόσμο που έχει υποστεί πυρηνικές επιθέσεις, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Ο Κισίντα συνόδευσε τον Γκουτέρες στο μουσείο ειρήνης, όπου ο καθένας τους δημιούργησε έναν γερανό οριγκάμι, σύμβολο της ειρήνης και της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της, η Λευκορωσία, δεν προσκλήθηκαν στο φετινό μνημείο ειρήνης. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Μιχαήλ Γκαλουζίν, πρόσφερε την Πέμπτη 6 Αυγούστου λουλούδια λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει απειλές από πυρηνικά όπλα», επισήμανε ο Κισίντα στο μνημόσυνο.

«Πρέπει να υψώσω τη φωνή μου για να απευθύνω έκκληση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πως η τραγωδία της χρήσης πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», είπε. «Η Ιαπωνία προχωρά προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ο Κισίντα, ο οποίος θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, τον Μάιο του 2023 στη Χιροσίμα, ανέφερε ότι ελπίζει να μοιραστεί τη δέσμευσή του με άλλους ηγέτες της G7. Να τους ενώσει για να προστατεύσουν την ειρήνη και τη διεθνή τάξη με βάση τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Ματσούι επέκρινε τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Αντί να αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα σαν ένα μακρινό όνειρο, θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα προς την υλοποίησή του», είπε.

.
.
Other

Οι επικριτές λένε ότι η έκκληση του Κισίντα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά είναι απάτη, καθώς η Ιαπωνία παραμένει κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ και εξακολουθεί να μποϊκοτάρει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Ο Κισίντα είπε ότι η συνθήκη, η οποία δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και άλλες πυρηνικές δυνάμεις, επί του παρόντος δεν είναι ρεαλιστική και ότι η Ιαπωνία οφείλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μη πυρηνικών και πυρηνικών δυνάμεων.

Πολλοί επιζώντες των βομβαρδισμών έχουν υποστεί μόνιμους τραυματισμούς και ασθένειες που προέρχονται από τις εκρήξεις και την έκθεση σε ραδιενέργεια, ενώ αντιμετωπίζουν και διακρίσεις στην Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση άρχισε να παρέχει ιατρική υποστήριξη σε πιστοποιημένους επιζώντες το 1968 μετά από περισσότερα από 20 χρόνια προσωπικής τους προσπάθειας.

Other

Από τον Μάρτιο, 118.935 επιζώντες, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας υπερβαίνει πλέον τα 84, έχουν πιστοποιηθεί ως επιλέξιμοι για κρατική ιατρική υποστήριξη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ωστόσο, πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως θύματα της «μαύρης βροχής», εξακολουθούν να μην στηρίζονται από το κράτος.

Οι ηλικιωμένοι επιζώντες, συνεχίζουν να πιέζουν για απαγόρευση των πυρηνικών και ελπίζουν να πείσουν τις νεότερες γενιές να συμμετάσχουν στο κίνημα.

Ο Γκουτέρες είχε ένα μήνυμα για τους νεότερους: «Ολοκληρώστε τη δουλειά που έχουν ξεκινήσει οι γηραιότεροι. Μεταφέρετε το μήνυμά τους. Στο όνομά τους, προς τιμή τους, στη μνήμη τους, πρέπει να δράσουμε».

Δημοφιλή