Υπάρχει μια χώρα στον κόσμο, που κυβέρνηση και πολίτες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το θέμα «περιβάλλον» και κλιματική αλλαγή.
Για το λόγο αυτό, θα πάρουν ειδική άδεια από την εργασία τους, για να φυτέψουν 100 εκατομμύρια δέντρα, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να φυτευτούν 15 δισεκατομμύρια δέντρα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η χώρα με την ιδιαίτερη ευαισθησία δεν είναι στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Ασία αλλά στην Αφρική. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Κένυας, Soipan Tuya, κάθε Κενυάτης ενθαρρύνεται να φυτέψει τουλάχιστον δύο δέντρα για να συμβάλει κι αυτός στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω των πλημμυρών στη χώρα.
Τα δέντρα βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα ενώ απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Η δεντροφύτευση είναι από τις πιο φτηνές αλλά αποτελεσματικές τακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι Κενυάτες πρωτοπορούν σε αυτό.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 150 εκατομμύρια δεντρίλια από σπόρους που καλλιεργούνται σε κρατικά φυτώρια ώστε οι πολίτες να τα προμηθευτούν δωρεάν και να τα φυτέψουν σε καθορισμένους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους Κενυάτες να αγοράσουν τουλάχιστον άλλα δύο δέντρίλια και να τα φυτέψουν στη δική τους γη.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της χώρας William Ruto ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης πηγαίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας για να προωθήσουν την πρωτοβουλία.
Η δενδροφύτευση θα παρακολουθείται μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής γτνωστή ως Jaza Miti , η οποία παρακολουθεί την δεντροφύτευση σε κάθε περιοχή, πόσα δέντρα και πότε φυτεύονται αλλά και ποια δέντρα είναι κατάλληλα για κάθε περιβάλλον
Εντυπωσιακή η ανταπόκριση
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι «εντυπωσιακή» καθώς έχουν ήδη δηλώσει την διάθεση να μετέχουν στην δεντροφύτευση δύο εκατομμύρια πολίτες.
Η Κένυα, που πλήττεται από φοβερές πλημμύρες στα βορειοδυτικά της αντιμετωπίζει έντονες βροχοπτώσεις από το φαινόμενο Ελ Νίνιο που έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια και τα χωριά τους καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Κι ενώ η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο ποσοσό πολιτών υπάρχουν και οι επικριτές της που θεωρούν ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται την δενδροφύτευση, ενώ δεν κάνει τίποτα για να τιθασεύσει την παράνομη υλοτομία στα δημόσια δάση».
Η περιβαλλοντολόγος Teresa Muthoni αν και θεωρεί ότι η πρωτοβουλία είναι μια ”πολύ καλή ιδέα”, θεωρεί ότι θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα ώστε να φυτευτούν τα κατάλληλα δέντρα.
«Πολλά από τα 150 εκατομμύρια δέντρα που είναι διαθέσιμα στα δημόσια φυτώρια είναι εξωτικά. Είναι πολύ σημαντικό να φυτέψουμε τα σωστά δέντρα στο σωστό μέρος», είπε.