Βουτιά κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι κάνει σήμερα η τιμή του Brent ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση της τιμής του Αμερικανικού αργού WΤΙ στα 66,16 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της ανησυχίας ότι οι κίνδυνοι στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα εξαιτίας της Credit Suisse, μπορεί να προκαλέσουν ύφεση που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης καυσίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό του Μαΐου υποχώρησαν 68 σεντς, ή 0,9%, στα 72,29 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλεια σχεδόν 12% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Δεκέμβριο.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για παράδοση Απριλίου ήταν στα 66,16 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 58 σεντς ή 0,9%, μετά από πτώση 13% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Απρίλιο. Το συμβόλαιο του Απριλίου θα λήξει την Τρίτη και το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο μέλλον του Μαΐου ήταν επίσης μειωμένο κατά 0,8% στα 66,40 δολάρια.
Η βουτιά των αγορών και η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ
Η πρώτη ημέρα, μετά την ιστορική συμφωνία για εξαγορά της Cridit Suisse από την UBS, δεν λειτούργησε κατευναστικά για τις αγορές παρά την αρχική αίσθηση ότι θα υπήρχε ικανοποίηση.
Μετά τις μεγάλες απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές και η αγορές πετρελαίου καταγράφουν μεγάλες απώλειες με την Goldman Sachs να μειώνει τις προβλέψεις της για το αργό πετρέλαιο Brent μετά την πτώση των τιμών λόγω των τραπεζικών φόβων και της ύφεσης.
Η επενδυτική τράπεζα αναμένει τώρα το Brent κατά μέσο όρο στα 94 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους 12 μήνες και 97 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, από 100 δολάρια προηγουμένως.
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ στην επόμενη συνεδρίασή του στις 3 Απριλίου καθώς ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών αυξάνει την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κάτω από τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2023 για να στηρίξει τις τιμές», εκτιμά ο Μπάντεν Μουρ επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστραλίας.