Παρατεταμένοι καύσωνες, ανομβρία, πυρκαγιές. Αρκετοί τουρίστες προτιμούν πλέον διακοπές στην Ελλάδα προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Η κλιματική κρίση και ο ανθρώπινος παράγοντας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και αυτό που αποκαλούσαμε μέχρι τώρα ως «ελληνικό καλοκαίρι», αναμένεται να αλλάξει σημαντικά στο μέλλον. Είναι ικανή η κλιματική κρίση να βυθίσει πράγματι την Δήλο;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής Berliner Morgenpost, αρκετές ελληνικές παραλίες απειλούνται με εξαφάνιση, από την αυξανόμενη στάθμη του νερού της θάλασσας. Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «οι τελευταίες προβλέψεις συντείνουν στο ότι η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100».
“...οι τελευταίες προβλέψεις συντείνουν στο ότι η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100”
Η Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Κλιματολογίας στο ΕΚΠΑ, έχει εντοπίσει «293 παραλίες που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, από την κλιματική κρίση απειλούνται και σπουδαίες αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η Δήλος. Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μεγάλο τμήμα της Δήλου ενδέχεται να βυθιστεί μέχρι το 2150.
“...293 παραλίες που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής”
Αλλάζουν οι διακοπές στην Ελλάδα
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ και έτσι αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ελληνική οικονομία. Ενδεχομένως, το κλασικό μοντέλο διακοπών «ήλιος, παραλία και θάλασσα» να αρχίσει να φθίνει τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να αναζητήσει νέες προσφορές πέρα από τις διακοπές στην θάλασσα. Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο τουριστικό μοντέλο, ελκυστικό και έξω από το συμβατικό.
Μείωση των βροχοπτώσεων στην Αθήνα μέχρι το 2070
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ειδικοί σε θέματα κλίματος προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στην μέση θερμοκρασία από 3.5 έως 3.8 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι μέχρι το 2070, οι βροχοπτώσεις στην Αθήνα θα μειωθούν κατά 30%. Ακόμα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ότι οι ζεστές μέρες έως το 2050 θα αυξάνονται κατά 10 με 15 στον αριθμό, σε ετήσια βάση. Ως τέτοιες ορίζονται οι μέρες με μέγιστη θερμοκρασία τους 39 βαθμούς και ελάχιστη τους 26, κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για την αύξηση στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το 2024 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε περισσότερα από 419.000 στρέμματα στην Ελλάδα για το 2024. Από τις καμένες εκτάσεις, περισσότερα από 255.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση, ενώ συνολικά επηρεάστηκαν περισσότερα από 90.000 στρέμματα σε 11 προστατευόμενες περιοχές (εκ των οποίων 8 περιοχές Natura). Ακόμη, πέρα από τις επιπτώσεις σε σημαντικές προστατευόμενες περιοχές, κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024 κάηκαν ξανά -σε διάστημα μικρότερο των 20 ετών- πάνω από 113.000 στρέμματα.
Μερικές από τις πιο σημαντικές πυρκαγιές για το 2024 ήταν εκείνη στην Βορειοανατολική Αττική, η φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στο Παγγαίο Όρος, καθώς και στο Ρέθυμνο.
Πηγή: Berliner Morgenpost