Η Δημόσια Διπλωματία είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ήπιας ισχύος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην προσπάθεια των Κρατών, με τα κατάλληλα πρόσωπα, να προωθήσουν τη νέα τους εικόνα στον διεθνή χώρο.
Η Ελλάδα είχε μείνει πίσω στην εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τις δημόσιες επαφές και τον επικοινωνιακό νέο αγώνα της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημ. Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ποιότητα της Δημόσιας Διπλωματίας που ασκείται είναι θετική.
Ρώτησα τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Χρυσουλάκη να μου πει πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του.
Αναφέρθηκε αρχικά στην αντίληψη της σύγχρονης μορφής των διεθνών σχέσεων και τόνισε ότι «όταν ο εκπρόσωπος της χώρας σου αναζητά μια στήριξη, η δημόσια διπλωματία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα κυρίαρχο ρόλο.
Αυτό πραγματοποιείται με μια οριζόντια πολιτική που βοηθά όλους τους τύπους διπλωματίας, όπως την παραδοσιακή πολιτική διπλωματία, την οικονομική διπλωματία, την πολιτιστική και εκπαιδευτική διπλωματία, καθώς και άλλες μορφές Δημόσιας Διπλωματίας.
Για το Υπουργείο Εξωτερικών, στρατηγικό όραμα δημόσιας διπλωματίας αποτελεί η συνεχής ανάδειξη και αναβάθμιση της χώρας μας στο διεθνές κοινό.
«Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου λήψης αποφάσεων που θα συντονίζει και θα βελτιώνει τις πολιτικές και τα μηνύματα που η χώρα μας επιθυμεί να επικοινωνήσει στη διεθνή κοινή γνώμη.»
Υπογραμμίζω, με χαρά, επίσης την απάντηση του για την προβολή των πολιτιστικών μας αξιών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που θα συμβάλουν με τη σειρά τους στην ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας διεθνώς, καθώς και των ελληνικών θέσεων σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Η «πρωτοκαθεδρία»της ελληνικής ταυτότητας είναι ότι πιο απαραίτητο για να τονισθεί.
Η εμπειρία μου στην εξωτερική πολιτική απέδειξε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς νέα εργαλεία, νέες τεχνικές και εξειδικευμένο ικανό διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό.
Για αυτό άλλωστε ο Γεν. Γραμματέας τόνισε ότι «Η Δημόσια διπλωματία οφείλει να ανοιχτεί στους νέους ορίζοντες της διεθνούς σκηνής και να στηρίξει τους Έλληνες χειριστές και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσα από επιμορφωτικές δράσεις πάνω στα νέα ψηφιακά εργαλεία, σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Ο ξεχωριστός και ιδιαίτερος όμως τομέας που οι προσπάθειες της πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η ανάπτυξη της ενημέρωσης και της διαδραστικής εμπλοκής της κοινής γνώμης. Έτσι ξεκινήσαμε με θέματα όπως:
- Η συνεργασία σε κοινά προγράμματα πολιτιστικής και δημόσιας διπλωματίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας
- Ενα σταθερό πολιτιστικό άνοιγμα προς τον αραβικό κόσμο μέσα από τη στήριξη σε συναντήσεις όπως πχ. Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών ή την συμμετοχή μας σε σημαντικά συνέδρια, όπως πρόσφατα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς με θέμα τις θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελληνισμού και Ισλαμικού Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 2 Ιουνίου.
- Ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τους Έλληνες χειριστές της δημόσιας διπλωματίας και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσα από επιμορφωτικές δράσεις πάνω στα νέα ψηφιακά εργαλεία, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα με το διαδικτυακό σεμινάριο «Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διπλωματίας» που οργανώσαμε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
- Την επόμενη Τετάρτη, 16 Ιουνίου, διοργανώνουμε διαδικτυακά το 2ο ‘Public Diplomacy Talks’ (PD Talks), αφιερωμένο αυτή τη χρονιά στην «Διπλωματία των Πόλεων» με θέμα «City Diplomacy: Creating GlobalNetworks» και με τη συμμετοχή έγκριτων ξένων πανεπιστημιακών καθώς και γνωστών δημάρχων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πεποίθησή μας είναι ότι η Διπλωματία των Πόλεων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς οι πόλεις επιδιώκουν να αναδειχθούν σε δρώντες-κλειδιά στο διεθνές περιβάλλον.
Η χώρα μας έχει πολλά να συνεισφέρει τόσο στην ακαδημαϊκή συζήτηση και ανάλυση του φαινομένου και των σύγχρονων τάσεων που το διακρίνουν, όσο και στην παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών που αξίζει και πρέπει να γίνουν γνωστές παγκοσμίως. Π.χ. πόσοι Ευρωπαίοι θυμούνται σήμερα ότι ο επιτυχημένος θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αναδεικνύει τις ευρωπαϊκές πόλεις και φέρνει κοντά τους κατοίκους τους, ήταν ελληνική ιδέα και πρόταση;»
Διαπιστώνω, τέλος, ότι η χώρα μας είναι περισσότερο από ποτέ παρούσα στην Λέσχη της Βενετίας (Club of Venice), το κατεξοχήν ευρωπαϊκό φόρουμ δημόσιας διπλωματίας, όπου συμμετέχει προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και συζητά με ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα μεγάλα επικοινωνιακά θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της χώρας.
Ο χρόνος θα δείξει πόσο διεκδικητικές θα αποδειχθούν οι απόψεις και οι δράσεις μας σε σύγχρονα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας,μετά από μια περίοδο κυριαρχίας αρνητικών στερεοτύπων στη διεθνή κοινή γνώμη.
Θα ολοκλήρωνα την άποψη μου λέγοντας ότι δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να στελεχώσει κατάλληλα την ενιαία, πλέον, Γενική Γραμματεία παρέχοντας τα αναγκαία μέσα για να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της περιοχής ιδιαίτερα τώρα που προμηνύονται ραγδαίες εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική βάσει και της διαρκούς αντιπαράθεσης των αντίπαλων συνασπισμών Δύσης-Ανατολής.