Ποσοστά που παρουσιάζουν σχεδόν καθολική συναίνεση στο ερώτημα ένταξης στην Ρωσική Ομοσπονδία των τεσσάρων υπό κατοχή περιοχών της Ουκρανίας όπου διεξήχθησαν τα δημοψηφίσματα-παρωδία ανακοίνωσαν, οι διορισμένες από την Μόσχα αρχές.
Τα αποτελέσματα σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα κυμαίνονταν από 87% έως 99,2% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία ενώ επικεφαλής της Άνω Βουλής στη Μόσχα ανακοίνωσε πως η σχετική συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών, θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου.
”Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Καλώς ήλθατε στο σπίτι, στη Ρωσία!”, έσπευσε να σχολιάσει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της χώρας που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
ΗΠΑ σε μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ: Μην ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας
Οι ΗΠΑ πάντως ετοιμάζονται να απαντήσουν στα ψευτο-δημοψηφίσματα της Μόσχας με ένα νέο πακέτο κυρώσεων εφόσον προχωρήσει με τις πράξεις προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών και με ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα ανακοινωθεί άμεσα.
Παράλληλα, όμως η Ουάσιγκτον θα καταθέσει και ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλώντας όλα τα κράτη-μέλη του να μην αναγνωρίσουν καμία αλλαγή στα εδάφη της Ουκρανίας και την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, όπως ανέφερε η αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
″Τα παράνομα δημοψηφίσματα της Ρωσίας, εάν αναγνωριστούν, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας και δεν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε” είπε χαρακτηριστικά απευθύνοντας μια προειδοποίηση προς όλες τις χώρες.
Η Ρωσία βέβαια, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο επί του ψηφίσματος στο Σ.Α του οποίου είναι μέλος , αλλά σύμφωνα με την Γκρίνφιλντ κάτι τέτοιο απλά θα ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φέρουν το θέμα στην Γ.Σ. του ΟΗΕ.
″Οποιοδήποτε δημοψήφισμα που διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, υπό την απειλή των όπλων, δεν μπορεί ποτέ να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης, δίκαιο”, δήλωσε από την πλευρά του αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζέιμς Καριούκι.
Και η ΕΕ κατήγγειλε τα ”δημοψηφίσματα” με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει πως «πρόκειται για άλλη μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εν μέσω συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επαινούμε το θάρρος των Ουκρανών, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται και να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή».
Πάντως, ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, σχολίασε ότι τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν με διαφάνεια και σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες. ”Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί εάν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα λάθη του και δεν αρχίσει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των δικών του ανθρώπων αντί να εκτελεί τυφλά τη θέληση άλλων”.
Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει οποιαδήποτε ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψης ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων προς υπεράσπιση της ”εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας που κατά το αφήγημα της Μόσχας σύντομα θα περιλαμβάνει και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ζελένκσι: Καμία συνομιλία με Μόσχα εάν προχωρήσει σε προσάρτηση
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο Σ.Α. του ΟΗΕ τόνισε πως «Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν ρώσο πρόεδρο», Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το μήνυμα του είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά βάσει του προηγούμενου της Κριμαίας, δεν υπήρχε αμφιβολία για τα ποσοστά υπέρ του ”ναι” που θα ανακοίνωναν οι κατοχικές δυνάμεις.
Στην παρέμβασή του στον ΟΗΕ, ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα, κατ’ αυτόν «φάρσα» με αποτελέσματα καθορισμένα «εκ των προτέρων». Χαρακτήρισε «την προσάρτηση των περιοχών» της Ουκρανίας στη Ρωσία «την πιο βάρβαρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Από τη σκοπιά του Ζελένσκι, η Ρωσία πρέπει «να διωχτεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς» εξαιτίας των ενεργειών της, ή τουλάχιστον να ανασταλεί η συμμετοχή της σε αυτούς.
Τόνισε δε πως «οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν γίνει σταθερά των ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών» καθώς το Κρεμλίνο υπενθύμισε χθες Τρίτη ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει τη χρήση τέτοιων όπλων σε περίπτωση επίθεσης κατά ρωσικών εδαφών.
Ο διορισθείς από τους Ρώσους επικεφαλής στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας Γιεβγκένι Βαλίτσκι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν να ενσωματώσει την περιοχή στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 1,1 δις δολαρίων
Σε κάθε περίπτωση η Δύση δεν υποχωρεί μπροστά στις απειλές Πούτιν και η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν σταματά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και η χορήγησή του θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απάτη» για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών θα αντλήσει κεφάλαια από τη λεγόμενη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει προμήθειες από τη βιομηχανία όπλων απευθείας, όχι να στέλνει υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξήγησαν.
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά για αυτά, διάφορα είδη αντιμετώπισης UAVs, ραντάρ, ανταλλακτικά, καθώς και εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη, ανέφερε μια από τις κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.