Η διαχρονική πορεία της Σάμου και τα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματά της

Με κυβερνητική πρωτοβουλία τα μεν επείγοντα να επιλυθούν άμεσα, για δε τα χρόνια να μελετηθούν σοβαρά, ώστε να αρχίσει μακροπρόθεσμη προσπάθεια επιλύσεως τους.
Εκκλησία κατεστραμμένη από τον σεισμό στο Καρλόβασι της Σάμου
Εκκλησία κατεστραμμένη από τον σεισμό στο Καρλόβασι της Σάμου
WILL VASSILOPOULOS via Getty Images

Με την ευκαιρία της αδελφοποίησης του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά εσπερίδα με τίτλο «Ο Πειραιάς υποδέχεται τη Σάμο», όπου διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν κυρίως τις όψεις της σύγχρονης Σάμου, ενώ η σαμιακής καταγωγής Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ε. Μπαφούνη με την ενδιαφέρουσα ομιλία της έκανε μια σύντομη αναδρομή στη νεότερη ιστορία του Πειραιά .

Οι Σαμιώτες Δήμαρχοι με τους χαιρετισμούς- ομιλίες τους πρόβαλαν την πλούσια ιστορία της Σάμου κατά την αρχαιότητα με τα μνημεία της (Ευπαλίνειο Όρυγμα, Ναός της Ήρας, Κούρος ) τους σοφούς της (Πυθαγόρας, Αρίσταρχος), το μοναδικό μοσχάτο κρασί και τη σημερινή ζωή με τον συνδυασμό του πράσινου και των υπέροχων ακρογιαλιών της και αποκαλύφθηκε ότι ο Δήμαρχος Πειραιά είναι σαμιακής καταγωγής, όπως και υπογράφων.

Εσπερίδα του Δήμου Πειραιά στo πλαίσιο της αδελφοποίησής του με τον Δήμο της Δυτικής Σάμου και την επικείμενη αδελφοποίηση με την Ανατολική Σάμο, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022
Εσπερίδα του Δήμου Πειραιά στo πλαίσιο της αδελφοποίησής του με τον Δήμο της Δυτικής Σάμου και την επικείμενη αδελφοποίηση με την Ανατολική Σάμο, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022
Eurokinissi

Στην εσπερίδα μίλησαν η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Υπηρετώντας την ακαδημαϊκή αριστεία στα σύνορα της Ευρώπης» πρόβαλε το εθνικό, επιμορφωτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελείται από τα περιφερειακά ΑΕΙ και ειδικά για την Σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα με κυριότερο των Μαθηματικών, που λειτουργεί στο Καρλόβασι της Σάμου.

Ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης με θέμα «Προς τον Πειραιά. Ταξίδια στη θύελλα» και ο ιστορικός Δημήτρης Θρασυβούλου με θέμα «Πειραιάς Σάμος. Ένα καράβι δρόμος», που αναγνώστηκε από την Αντιδήμαρχο Δ .Σάμου, αναδεικνύουν το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου των Σαμιωτών στην Αθήνα και το σαμιώτικο καφενείο ως προξενείο της Σάμου στον Πειραιά και τόπο συνάντησης.

Ο φιλόλογος Χρήστος Λάνδρος, με ομιλία που διαβάστηκε από την δραστήρια Αντιδήμαρχο Α. Σάμου Δ. Καΐλα και θέμα «Το συναρπαστικό ταξίδι του σαμιώτικου Απόπλου» αναφέρεται στο για 30 συνεχή χρόνια εκδιδόμενο ομότιτλο λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό το οποίο κατά γενική ομολογία και αποδοχή προσφέρει σπουδαίο έργο.

Επίσης μίλησαν οι Νίκος Μέλιος για τις «Όψεις της οικονομικής ιστορίας της Σάμου», ο Κώστας Δαμιανίδης για «Το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου» και ο Α. Γιαννακόπουλος υπεύθυνος φεστιβάλ τεχνών Σάμου.

Η Σάμος έχει όμως σοβαρότερα τρέχοντα προβλήματα που πρέπει με κυβερνητική πρωτοβουλία τα μεν επείγοντα να επιλυθούν άμεσα, για δε τα χρόνια να μελετηθούν σοβαρά, ώστε να αρχίσει μακροπρόθεσμη προσπάθεια επιλύσεως τους.

Το κυριότερο πρόβλημα, που είναι κοινό για όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου είναι το δημογραφικό και η ερήμωση της υπαίθρου, που έχει ως συνέπεια τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ παλιά με διπλάσιο πληθυσμό η Σάμος ήταν επισιτιστικά αυτάρκης.

Η Σάμος, που είναι κατάφυτη, κάθε χρόνο μαστίζεται από πυρκαγιές, που πιθανόν να οφείλονται και σε εξωγενείς εμπρησμούς, για αυτό επιβάλλεται η ενίσχυση του συστήματος πυρόσβεσης ιδίως του εναερίου.

Πριν 19 μήνες η Σάμος επλήγη από ισχυρό σεισμό, οι ζημιές όμως παρά την κυβερνητική υπόσχεση δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Η αθρόα μετανάστευση που είχε πλήξει στο παρελθόν το νησί έχει αισθητά περιορισθεί όμως ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος των νέων αφίξεων. Η τουριστική περίοδος άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς εκτός από τις αφίξεις από την Τουρκία, που πλήττεται από τον τεράστιο πληθωρισμό.

Στο ερώτημα αν οι γνωστές απειλές της Τουρκίας προκαλούν φόβο στους κατοίκους του νησιού η απάντηση είναι αρνητική, γιατί έχουν συνηθίσει να ζουν με τις απειλές και ξέρουν ότι μπορούν να αποκρούσουν κάθε εισβολή.

Τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε νόμος, που επιδοτεί όποιον θέλει να παραθερίσει στη Σάμο και την Βόρεια Εύβοια, αλλά η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων δεν άνοιξε ακόμα. Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα, πότε θα ανοίξει και γιατί καθυστερεί.

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δημοφιλή