Κι όμως είναι αλήθεια: Μια vegan ή vegetarian διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ερευνών, που διεξήχθησαν σε βάθος 20 ετών.
«Εκτός από τη μείωση των δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, η χορτοφαγική δίαιτα υπόσχεται μια «προστατευτική επίδραση» απέναντι σε συγκεκριμένους καρκίνους, όπως του ήπατος, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης», τονίζει ο κύριος συγγραφέας της πρόσφατης ανάλυσης, Δρ. Άντζελο Καποντίτσι.
Πολλοί χορτοφάγοι δεν τρώνε τίποτα ζωικό, ενώ άλλοι, τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αποκλείοντας μόνο το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Πότε το πράγμα μπορεί να πάει στραβά
«Δίαιτες που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών, όπως οι χυμοί φρούτων του σούπερ μάρκετ, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά, υποβαθμίζουν τις θρεπτικές ιδιότητες της χορτοφαγικής διατροφής», προειδοποιεί η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Φεντερίκα Γκουαράλντι, ιατρική διευθύντρια του μονάδα υπόφυσης στο Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών IRCCS, στην Ιταλία.
«Οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, είναι γεμάτοι σάκχαρα και γλυκαντικά και ως εκ τούτου, έχουν επιζήμια επίδραση στον μεταβολισμό μας», προσθέτει η ίδια.
Bέβαια, οι θετικές επιπτώσεις μιας vegan δίαιτας ενισχύονται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής
Οι ερευνητές έχουν ανιχνεύσει ότι όσοι ακολουθούν φυτικές δίαιτες, συνήθως διάγουν γενικότερα πιο υγιεινές ζωές, επενδύοντας στη σωματική άσκηση και αποφεύγοντας επεξεργασμένες τροφές και ποτά με ζάχαρη.
«Οπότε, όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που αυτή τη στιγμή αποδίδονται στη διατροφή, μπορεί να οφείλονται εν μέρει και σε άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής», εξηγεί ο Δρ. Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην προληπτική ιατρική.
Βέβαια η υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, ακόμη και με ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, μόνο οφέλη θα μπορούσε να αποφέρει για την υγεία μας, σύμφωνα με μια μελέτη του Νοεμβρίου.
Σε αυτή τη μελέτη, δίδυμα που έκαναν χορτοφαγική δίαιτα για οκτώ εβδομάδες σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» ή αλλιώς LDL χοληστερόλης, καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μεγαλύτερη απώλεια βάρους από δύο άλλα αδέρφια που ακολουθούσαν μια συμβατική δίαιτα.
Tο κρέας και τα πουλερικά κάνουν τη ζημιά
Η νέα ανασκόπηση ανέλυσε 48 μετααναλύσεις, που είχαν ερευνήσει τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Έτσι διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες που «απαγορεύουν» ψάρι, κρέας και πουλερικά περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και φλεγμονών, ελέγχοντας παράλληλα παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος, το ζάχαρο και η πίεση.
Ωστόσο, για τους «σκληροπυρηνικούς» συμμετέχοντες, που πέρα από το κρέας το ψάρι και τα πουλερικά είχαν κόψει επίσης τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, τα οφέλη στην υγεία τους δεν είχαν τεράστια απόκλιση από τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στους πιο «ελαστικούς» χορτοφάγους.
Επομένως, αν θέλουμε και εμείς να δούμε αποτελέσματα, αλλά διστάζουμε να πάρουμε την απόφαση μιας αυστηρής χορτοφαγικής δίαιτας, ακόμα και ο σταδιακός περιορισμός του κρέατος, είναι μια εξαιρετική αρχή.
Ωστόσο, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, πράγματι βρίσκονται και απορροφώνται πιο εύκολα από το κρέας, τα γαλακτοκομικά ή τα ψάρια. Για αυτό οι χορτοφάγοι και οι vegan πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να επωφεληθούν από πηγές βιταμινών όπως η Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και η βιταμίνη D.
Αυτό ευτυχώς επιτυγχάνεται εύκολα με την κατανάλωση τροφών όπως:
- Tα όσπρια, με κυρίαρχα τα φασόλια, τις φακές και τα ρεβύθια
- Οι ξηροί καρποί
- Οι σπόροι
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
- Και τα προϊόντα σόγιας
(Mε πληροφορίες από CNN).