Η Βρετανία δημοσίευσε την Τετάρτη τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» (Bletchley Declaration) σχετικά με την ασφάλεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), στην οποία συμμετέχουν επίσης η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με σκοπό τη ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών συνεργασίας στον τομέα.
Η διακήρυξη υπεγράφη από 28 χώρες και την ΕΕ και δημοσιεύτηκε την πρώτη ημέρα της AI Safety Summit, στο ιστορικό Πάρκο Μπλέτσλεϊ (Bletchley Park- όπου έσπασε ο κωδικός «Αίνιγμα» των Ναζί, από ερευνητές μεταξύ των οποίων ήταν και ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ, εμβληματική μορφή στην ιστορία της ΑΙ).
«Η Διακήρυξη εκπληρώνει στόχους- κλειδιά της συνόδου εδραιώνοντας κοινές συμφωνίες και ευθύνες για τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και μια διαδικασία για διεθνή συνεργασία στον χώρο της ασφάλειας και έρευνας στην ΑΙ, ειδικά μέσω μεγαλύτερης επιστημονικής συνεργασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που συνόδευε τη Διακήρυξη.
Η Διακήρυξη ενθαρρύνει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από αυτούς που πραγματοποιούν προχωρημένες έρευνες στην Τεχνητή Νοημοσύνη όσον αφορά στα σχέδιά τους για μέτρηση, παρατήρηση και αντιμετώπιση πιθανών επιβλαβών δυνατοτήτων».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έκανε λόγο για ένα επίτευγμα- ορόσημο, όπου οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου στην ΑΙ συμφωνούν ως προς το επείγον της κατανόησης των ρίσκων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μεταξύ άλλων, στη Διακήρυξη τονίζεται πως η ΑΙ θα έπρεπε να σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπο που είναι ασφαλής, ανθρωποκεντρικός, αξιόπιστος και υπεύθυνος. Π΄ραν των δυνατοτήτων που παρέχει, «η ΑΙ συνεπάγεται επίσης σημαντικούς κινδύνους...καλωσορίζουμε σχετικές διεθνείς προσπάθειες για την εξέταση και αντιμετώπιση της πιθανής επίδρασης συστημάτων της ΑΙ σε υπάρχοντα fora και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες».
Τονίζεται πως ειδικότερα ρίσκα προκύπτουν στο «νέο σύνορο» (frontier) της ΑΙ, που θεωρείται ότι είναι τα πολύ υψηλών δυνατοτήτων και γενικών σκοπών μοντέλα ΑΙ, «που θα μπορούσαν να πραγματοποιούν ένα μεγάλο εύρος εργασιών- καθώς και σχετική, συγκεκριμένη, εστιασμένη ΑΙ που θα μπορούσε να επιδεικνύει δυνατότητες οι οποίες βλάπτουν».
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, στη Διακήρυξη αναφέρεται πως η ατζέντα για τους κινδύνους του «νέου συνόρου» θα εστιάζει σε δύο πυλώνες:
Την ταυτοποίηση των κινδύνων ασφαλείας της ΑΙ κοινού προβληματισμού, «δημιουργώντας μια κοινή επιστημονική και βασισμένη σε στοιχεία κατανόηση αυτών των ρίσκων, και η διατήρηση αυτής της κατανόησης καθώς οι δυνατότητες συνεχίζουν να αυξάνονται, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας προσέγγισης ως προς την κατανόηση της επίδρασης της ΑΙ στις κοινωνίες μας».
Τη δημιουργία «risk-based» πολιτικών ανά τις χώρες που συμμετέχουν για ασφάλεια απέναντι σε τέτοια ρίσκα, μέσω κατάλληλων συνεργασιών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται πως οι προσεγγίσεις μπορεί να διαφέρουν, με βάση τις εθνικές συνθήκες και τα σχετικά νομικά πλαίσια. «Αυτό περιλαμβάνει, δίπλα στην αυξημένη διαφάνεια από ιδιωτικούς δρώντες που αναπτύσσουν δυνατότητες ΑΙ αιχμής, κατάλληλα κριτήρια αξιολόγησης, εργαλεία για τεστ ασφαλείας και ανάπτυξη σχετικών δυνατοτήτων του δημοσίου τομέα και επιστημονικής έρευνας.