Η διακηρυγμένη ουδετερότητα της Κύπρου και οι απειλές της Χεζμπολάχ

Το ιστορικό της κρίσης, οι ανησυχίες και οι διαβεβαιώσεις.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης
Thierry Monasse via Getty Images

Η πολεμική ιαχή του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου, έχει προκαλέσει συναγερμό σε Λευκωσία, και μεγάλη ανησυχία σε ΕΕ και ΗΠΑ. Αντιδράσεις που είναι δικαιολογημένες δεδομένου ότι για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ απειλεί ευθέως την Κύπρο ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις κατά του Λιβάνου.

Φόβοι

Ήδη σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας αυξάνονται και επικαιροποιούνται επί καθημερινής βάσεως, αναλόγως των πληροφοριών και των εξελίξεων, πόσο μάλλον και μετά τις δημόσιες δηλώσεις διαφόρων παραγόντων» όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτιώτης.

Η Χεζμπολάχ, σε πρώτη ανάγνωση, προειδοποιεί για τη δυνατότητα επέκτασης της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της ΕΕ και χωρίς στρατό΄, δηλώνουν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Πράγματι η Κύπρος, το αεροπλανοφόρο της Μεσογείου, όπως το αποκαλούσαν κάποτε λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής της θέσης, απέχει μόλις 260 χιλιόμετρα από τον Λίβανο και δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει προέρχεται από τις ακτές του Λιβάνου.

Επίσης, η Κύπρος είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, μόλις 40 λεπτά πτήσης μακριά από το Τελ Αβίβ, και είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι ακόμη και εάν η Χεζμπολάχ δεν έχει τις επιχειρησιακές ικανότητες να την πλήξει εξ αποστάσεως, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες εντός της επικράτειας της.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο αποτράπηκε, με τη συνεργασία Κυπριακών και Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε στόχο, όπως εκτιμάται, τη δολοφονία πολιτών εβραϊκής καταγωγής.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Frank-Walter Steinmeier περπατούν μπροστά από τους στρατιώτες στη Λευκωσία, στην Κύπρο, στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, επισκέπτεται την Κύπρο, στην πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην χώρα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών. (Photo by Kostas Pikoulas/NurPhoto via Getty Images)
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Frank-Walter Steinmeier περπατούν μπροστά από τους στρατιώτες στη Λευκωσία, στην Κύπρο, στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, επισκέπτεται την Κύπρο, στην πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην χώρα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών. (Photo by Kostas Pikoulas/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Το μήνυμα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και οι αντιδράσεις, Ελλάδας, ΕΕ και ΗΠΑ

Ήδη από τις πρώτες ώρες που έχει μεταδοθεί το μήνυμα Νασράλα και οι διάφοροι φορείς προσπαθούν να το αξιολογήσουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Γκάτζ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ και με κοινοποίηση στους ομολόγους στις ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών αναφέρει ότι:

«Ο Νασράλα απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν τις ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν τώρα πριν να είναι πολύ αργά.

Η πρώτη πολιτική στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο μετά τις απειλές έρχεται μόνο αφού ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες:

″Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση...οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Peter Stano, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις,προσθέτοντας:

″Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου σχετικά με τις απειλές της Χεζμπολάχ. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, γι′ αυτό και υποστηρίζουμε τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου”.

Επίσης το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση εκφράζει τη στήριξή της στην Κύπρο επικαλούμενο παράλληλα το διεθνές δίκαιο αν και όπως είναι γνωστό η Χεζμπολάχ δεν δεσμεύεται από αυτό.

«Με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την Κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου. Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολά και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Διαβεβαιώσεις Χριστοδουλίδη

Οι δηλώσεις καθησυχάζουν ως ένα βαθμό. Η έκδηλη ανησυχία της κυπριακής ηγεσίας φαίνεται από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και του εκπροσώπου του στη συνέχεια, όπου αμφότεροι προσπάθησαν σε όλους τους τόνους να υπογραμμίσουν την ουδετερότητα της Κύπρου επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Συμφωνα με πληροφορίες o πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, επικοινώνησε με τον κ. Χριστοδουλίδη ευχαριστώντας τον για την ”εξαιρετική δήλωση στην οποία προέβη”

Ωστόσο η ανησυχία στην κυπριακή κυβέρνηση είναι έκδηλη, όσο και εάν η Λευκωσία προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέρχεται με δηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης (20 Ιουνίου 2024) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ :

«Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Dr. Abdullah Bouhabib, επικοινώνησε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούμπο και του εξέφρασε τη συνεχή εμπιστοσύνη του Λιβάνου στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στη στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της δήλωσης που εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η χώρα του ελπίζει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.Εξήγησε επίσης ότι η απόφαση να κλείσει η κυπριακή πρεσβεία για μία ημέρα ήταν προκαθορισμένη για διοικητικούς λόγους που σχετίζονται με το σύστημα θεωρήσεων και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά από αύριο.Καταλήγοντας, οι δύο υπουργοί τόνισαν το βάθος των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ τους προς όφελος των δύο λαών» (Ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).

Η αναταραχή που επικρατεί είναι καλό να μετουσιωθεί σε κάτι θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν αναλυτές στη HuffPost και θυμίζουν ότι οι απειλές Νασράλα έγιναν μόλις τρεις ημέρες αφότου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν προχώρησαν στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού διαλόγου επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η εξωστρέφεια της Κύπρου και η σύνταξη της με τη Δύση και ενάντια στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, η συνεργασία της με το Ισραήλ, τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στον ενεργειακό, είναι αλήθεια ότι μπορεί να εξοργίζουν όχι μόνο τη σιιτική οργάνωση αλλά και την Τουρκία, ακόμη και τη Ρωσία. «Παίχτες» που συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους στο ανακάτεμα της γεωπολιτικής τράπουλας που συντελείται όλο και πιο βίαια.

Η HuffPost θα επανέλθει επί του θέματος με τοποθετήσεις αναλυτών και άλλων πηγών από τις Βρυξέλλες, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δημοφιλή