
Η Τσικνοπέμπτη έφτασε! Ωστόσο, εμείς έχουμε μπει σε πλάνο διατροφής και χτίζουμε ήδη το σώμα για την παραλία. Αφού όπως λέει κι ο λαός «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει». Οπότε, για εμάς που προσέχουμε, αυτή η μέρα δεν είναι καν γιορτή, σωστά; Στη HuffPost πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σκληρό και άδικο.

Επειδή κάθε ευκαιρία να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους μας είναι πολύτιμη, πρέπει η εμπειρία να είναι εξίσου απολαυστική για όλους. Με αυτή τη λογική, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, μοιράζεται μαζί μας τέσσερις σπέσιαλ συνταγές, για ντιπάκια που γίνονται στο λεπτό, είναι άκρως θρεπτικά και δίνουν γεύση ακόμα και στο πιο «στεγνό» κρέας που μπορεί να μας έχει γράψει στο πλάνο ο ειδικός μας.

Τέσσερα υγιεινά ντιπάκια του πεντάλεπτου για όλα τα γούστα
1. Ντιπ γιαουρτιού με μυρωδικά
Θα χρειαστούμε:
Ένα φλιτζάνι γιαούρτι με 1,5% λιπαρά
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
½ κ.γ. αποξηραμένο άνηθο
½ κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό
Αλάτι
Χτυπάμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε σκόνη, τον άνηθο και τον μαϊντανό σε ένα μικρό μπολ. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι. Τόσο απλά.
2. Σως με μουστάρδα με μέλι
Θα χρειαστούμε:
¼ του φλιτζανιού μέλι
¼ του φλιτζανιού γιαούρτι
¼ του φλιτζανιού μουστάρδα Ντιζόν
1κ.σ. χυμό λεμονιού
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το μέλι, το γιαούρτι, τη μουστάρδα Ντιζόν και τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε αμέσως ή φυλάμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν το σερβίρουμε. Η μουστάρδα ταιριάζει πολύ ωραία με το κοτόπουλο,καθώς και με τα ψητά λαχανικά.
3. Ντιπάκι με αβοκάντο και σκόρδο
Θα χρειαστούμε:
Ένα αβοκάντο κομμένο σε κύβους
Δύο σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Πολτοποιούμε το αβοκάντο σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και ανακατεύουμε, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
4. Σως με γιαούρτι και μουστάρδα
Θα χρειαστούμε:
200γρ. γιαούρτι 1,5%
1κ.σ. μουστάρδα
Στημένο λεμόνι
Ανακατεύουμε τα συστατικά μας σε ένα μπολ και voila!

Ποια είναι η διατροφική «παγίδα» της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτιστεί με την υπερκατανάλωση κρέατος λίγες μέρες πριν τη νηστεία. Για αυτό και το πιο σύνηθες φαινόμενο μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως το απλό φούσκωμα ή το κάψιμο στον οισοφάγο, αλλά και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος.
Όμως δεν χρειάζεται πανικός. Αν επιλέξουμε να το γιορτάσουμε στο σπίτι, στη δουλειά, σε κάποια ταβέρνα, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστο σύμπτωμα.
1. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα
Αν το βράδυ γνωρίζετε ότι θα ψήσουμε ή ότι θα βρεθούμε σε μεγάλο τραπέζι προτιμάμε την ίδια μέρα το μεσημέρι να φάμε μια σαλάτα, μια ομελέτα ή ένα γιαούρτι με φρούτα.
Προσοχή: Φυσικά και δεν πάμε στο τραπέζι νηστικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
2. Μέτρο στο αλκοόλ και στο επιδόρπιο
Καλό είναι να μην κάνουμε υπερβολές. Ειδικά αν το γεύμα είναι βραδινό. Γιατί θα δυσκολευτούμε να χωνέψουμε και να κοιμηθούμε.
3. Προσοχή στα συνοδευτικά
Αντί να απολαύσουμε το κρέας μας με παχυντικά, τηγανητά συνοδευτικά, προτιμάμε ψητά λαχανικά, όπως ντομάτες, καρότα, κολοκυθάκια και πιπεριές ή πράσινη σαλάτα.
Το γεύμα της επόμενης ημέρας
Εφόσον την Τσικνοπέμπτη τρώμε πολύ κρέας, το γεύμα της επόμενης μέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως ψάρι, όσπρια, σαλάτες. Γενικά, το κλειδί των ημερών της αποκριάς είναι η διατροφική ισορροπία.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας
Αν έχουμε καρδιακά νοσήματα, υψηλή πίεση ή κάποιο άλλο θέμα υγείας, πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσουμε το τσίκνισμά σας: Αν μη τι άλλο, η καλή παρέα, σε συνδυασμό με τη μετρημένη κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ, εγγυώνται μία ιδιαιτέρως ευχάριστη έξοδο.
Καλή μας διασκέδαση!