Η διεθνής κοινότητα αντιδρά στην απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Αντίθετα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία χαιρετίζουν την εν λόγω απόφαση
Bloomberg via Getty Images

Οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, εξέφρασαν τη «λύπη» τους για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέλιξη που αντιθέτως χαιρέτισαν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Η αντίδραση της Ευρώπης

«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λυπούνται για την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν και σκοπεύουν να «εργαστούν συλλογικά» για να επιτευχθεί μια «ευρύτερη» συμφωνία, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

Η συμφωνία που υπεγράφη στη Βιέννη το 2015 «ανταποκρίνεται στον σκοπό της, ο οποίος είναι το να εγγυάται ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει» σε ισχύ, διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δηλώσεις της στη Ρώμη.

«Η συμφωνία με το Ιράν θα έπρεπε να προστατευθεί. Συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και περιορίζει τη διάδοση των πυρηνικών» όπλων, έκρινε μέσω Twitter ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα ... η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας ... Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Η Ρωσία είναι «βαθιά απογοητευμένη»

Η Ρωσία είναι «βαθιά απογοητευμένη» για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, καταγγέλλοντας μια «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από αυτή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα χάσουν από αυτή την απόφαση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

Σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σεβάστηκαν στη συμφωνία την οποία υπέγραψαν.

«Η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά (του Ιράν) είναι μια απόφαση που πρόκειται να προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις», προειδοποίησε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ισραήλ και Σ. Αραβία στηρίζουν, η Συρία καταδικάζει

«Το Ισραήλ υποστηρίζει απόλυτα τη θαρραλέα απόφαση που πήρε (...) ο πρόεδρος Τραμπ να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση.

«Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζει και χαιρετίζει τα βήματα που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο ενόψει της αποχώρησης (των ΗΠΑ) από τη συμφωνία για τα πυρηνικά» του Ιράν, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του παλατιού στο Ριάντ την οποία μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Η Συρία αντιθέτως «καταδικάζει σθεναρά» την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας την «απόλυτη αλληλεγγύη» της με την Τεχεράνη, σημαντικό σύμμαχό της, και την πίστη της στις ικανότητες του Ιράν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της «επιθετικής στάσης» της Ουάσινγκτον.

Κίνα: Όλα τα μέρη της συμφωνίας οφείλουν να την τηρήσουν

Ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Γκονγκ Σιαοσένγκ, δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα όφειλαν να την τηρήσουν και να αξιοποιήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιλύσουν οποιαδήποτε διένεξη, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε τηλεγράφημά του με προέλευση την Τεχεράνη και με ημερομηνία καταχώρισης (χθες Τρίτη) 8η Μαΐου, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Γκονγκ είπε σε δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις του με Ιρανούς αξιωματούχους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή αυτή συμφωνία του 2015, που είχαν υπογράψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, πέντε ακόμη μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και το Ιράν.

Ανησυχία εκφράζει το Τόκιο

Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα είναι λυπηρό εάν η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βαθμό που να καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση. «Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα με εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο Κόνο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα εργαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία ενώ θα εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο από την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις επακόλουθες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, η χώρα, που είναι φτωχή σε φυσικού πόρους, εξαρτάται από το Ιράν για το περίπου 7% των εισαγωγών αργού πετρελαίου.

Θεωρητικά, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν, τότε η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη χώρα, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όταν ήρθησαν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης το 2016, οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και προϊόντων χάλυβα από την Ιαπωνία στο Ιράν αυξήθηκαν κατά τρεις φορές συγκριτικά με την περίοδο επιβολής των κυρώσεων.

Η Ιαπωνία έχει περίπου 30 εταιρίες – από κατασκευαστές ηλεκτρονικών έως εμπορικές εταιρίες – που διατηρούν θυγατρικές στο Ιράν, με τον αριθμό των Ιαπώνων εργαζομένων στη χώρα να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως έχουν επισημάνει οικονομολόγοι στο Τόκιο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και οι νέες μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της Ιαπωνίας με το Ιράν.

Νότια Κορέα: Ο Τραμπ περιπλέκει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Β. Κορέα

Αποσύροντας τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο υπονόμευσε την αμερικανική διπλωματική αξιοπιστία, αλλά περιέπλεξε πολύ και τα δεδομένα ενόψει των διαπραγματεύσεών του με τη Βόρεια Κορέα, εκτιμούν οι ειδικοί στη Νότια Κορέα.

Και οι υπόλοιποι...

Ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα «σοβαρό λάθος» αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως όχι μόνο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δουλεύει», αλλά και πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να παραμείνει σε ισχύ.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την ανακοίνωση της αποχώρησης από το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν) και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων» στην Τεχεράνη, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επικυρώσει τη συμφωνία ομόφωνα, καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει το δικαίωμα να την κηρύξει νεκρή», έκρινε από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή