Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορά της για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Θα επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια σε όσους εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid.
Milos Bicanski via Getty Images

Το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων της στους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού ταξιδιώτες τρίτων χωρών φέρεται να άναψε η Ε.Ε. το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τις πηγές αυτές οι πρεσβευτές της ΕΕ έχουν συστήσει κατά την συνεδρίασή τους ότι οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να επιτραπούν και πάλι τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ από άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού ή τη μια και μοναδική του σκευάσματος της Johnson & Johnson.

Το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι′ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ, επιβεβαίωσε αργότερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαν, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Πρέσβεις συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την προσέγγιση όσον αφορά στα ταξίδια εκτός της ΕΕ.

Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, η ΕΕ επιχειρεί να συντονίσει τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορά της, δεδομένων των συνεπειών τους στην ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ενωσης.

Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο 2020 για τα «μη απαραίτητα» ταξίδια και έχει καταρτίσει από τον Ιούνιο έναν περιορισμένο κατάλογο, ο οποίος αναθεωρείται τακτικά, τρίτων χωρών, οι κάτοικοι των οποίων -εμβολιασμένοι ή μη- μπορούν να εισέρχονται στην Ενωση.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών δέχθηκαν επίσης σήμερα να χαλαρώσουν το κριτήριο της επιδημιολογικής επίπτωσης για να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο, αυξάνοντάς την αναλογία από τις 25 στις 75 μολύνσεις (ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες). Η Επιτροπή είχε προτείνει να αυξηθεί στις 100.

Ο κατάλογος, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει επτά χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, συν την Κίνα εν αναμονή αμοιβαιότητας), θα πρέπει κατά συνέπεια να επιμηκυνθεί σημαντικά.

Παράλληλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν επειγόντως ένα μηχανισμό συντονισμού για να αναστέλλουν γρήγορα τις αφίξεις από μια τρίτη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της εμφάνισης παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Πάνω από 200 εκατ. εμβολιασμοί

Πάνω από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν με σημερινή ανάρτησή της.

«Σήμερα, περάσαμε τα 200 εκατ εμβολιασμούς στην ΕΕ», σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο», συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Τα 200 εκατομμύρια δόσεις αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού της Ευρώπης. Στους εμβολιασμούς προηγείται μακράν η Μάλτα (65%) και η Ουγγαρία (49%) ενώ οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο: 37% στη Γερμανία, 31% στη Γαλλία, 32% στην Ιταλία, 33% στην Ισπανία. Σε καθημερινή βάση, στην ΕΕ χορηγούνται 3,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Guardian)

Δημοφιλή