Με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΕ καταδίκασε την έγκριση της ρωσικής εμπνεύσεως νόμου* «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» ή περί «ξένων πρακτόρων» που ψηφίστηκε χθες 14 Μαΐου 2024 στη Γεωργία και έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας όπου παρατηρείται η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και ο εκφοβισμός της αντιπολίτευσης και των διαφωνούντων.
* Η νομοθεσία απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών - ΜΚΟ να εγγράφονται ως υπό ξένη επιρροή, εάν λαμβάνουν πάνω από το 20% του προϋπολογισμού τους από το εξωτερικό κάτι που προδιαγράφει περιορισμούς και αποκλεισμούς στην καλύτερη περίπτωση.
Η ψηφοφορία της Τρίτης και το αποτέλεσμα αυτής σηματοδοτεί μια ευθεία ρήξη με τη Δύση ακυρώνοντας 20 χρόνια ελπίδας, από την Επανάσταση των Ρόδων, για ένταξη στην ΕΕ και ενώ υπήρξαν μεμονωμένες αντιδράσεις από πλευράς αξιωματούχων της ΕΕ δεν υπήρξε άμεσα επίσημη τοποθέτηση των ευρωπαϊκών θεσμών επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπορέλ είχε ετοιμάσει σχετική ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς και αυστηρούς τόνους η οποία ποτέ δεν εκδόθηκε καθώς προσέκρουσε στις αντιδράσεις του μονίμως διαφωνούντα και σαμποτέρ της ΕΕ, όπως τον αποκαλούν πολλοί, που δεν είναι άλλος από τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτωρ Ορμπάν.
Έτσι προηγήθηκε η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το νομοσχέδιο και να προειδοποιεί για ριζική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γεωργία. Επιπλέον μέσω του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιεν εκφράστηκε η προειδοποίηση για την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων.
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο για να προκύψει ανακοίνωση από την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, στην οποία πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η ενταξιακή πορεία της Γεωργίας.
«Η ΕΕ συμπαρίσταται στον γεωργιανό λαό και στην επιλογή του υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας. Ο εκφοβισμός, οι απειλές και οι σωματικές επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτικών ηγετών και των δημοσιογράφων, καθώς και των οικογενειών τους είναι απαράδεκτες. Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να διερευνήσουν αυτές τις καταγεγραμμένες πράξεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που θέτει θέμα με την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας.
«Η θέσπιση του εν λόγω νόμου επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία προς την ΕΕ. Η επιλογή της πορείας προς τα εμπρός είναι στα χέρια της Γεωργίας. Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν το νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για την πορεία προς την ΕΕ και να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται λεπτομερώς στα 9 βήματα».
Ο Μπορέλ και η Κομισιόν θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν τα σχετικά 9 βήματα που προβλέπονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023. Τα βήματα αυτά απαιτούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελεύθερη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρονται επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί η πόλωση και να γίνουν ενέργειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
«Ωστόσο, και παρά τις μεγάλες διαμαρτυρίες και τις σαφείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η κυβερνητική πλειοψηφία της Γεωργίας ενέκρινε το νόμο ”για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής” στο Κοινοβούλιο σε τρίτη ανάγνωση. Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι το πνεύμα και το περιεχόμενο του νόμου δεν συνάδουν με τους βασικούς κανόνες και αξίες της ΕΕ. Θα υπονομεύσει το έργο της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ενώ η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα στον πυρήνα των δεσμεύσεων της Γεωργίας ως μέρους της Συμφωνίας Σύνδεσης και οποιασδήποτε πορείας ένταξης στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει τους Γεωργιανούς που εργάζονται για ένα ευρωπαϊκό μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση η οποία δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» και στον πρόεδρο αυτού τον 67χρονο δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλ που φέρεται ως το υποχείριο του Πούτιν και ο εμπνευστής του νομοσχεδίου.