Η έκδοση του βιβλίου «Όχι Σύμμαχος Πλέον» («Ally No More») από το Center for Security Policy που εδρεύει στις ΗΠΑ αναφέρεται στην Τουρκία και συνέπεσε με την επανεκκίνηση των εργασιών (μετά από τρία χρόνια) της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ και Τουρκίας, όπου συμμετείχα ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Στο βιβλίο περιέχονται αναλύσεις με διαφορετικό συγγραφέα καθεμιά όπου τεκμηριώνεται πως η Τουρκία από σύμμαχος μετατράπηκε σε εχθρό του δυτικού κόσμου και των ΗΠΑ ιδιαίτερα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι εργασίες της Μικτής Αντιπροσωπείας ΕΕ - Τουρκίας ξεκαθάρισαν πράγματα που δεν είναι στα επίσημα πορίσματα. Η Τουρκία λέει ότι θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά δεν έχει καμιά διάθεση να συμμορφωθεί με τους βασικούς κανόνες που διέπουν το κράτος δικαίου της ΕΕ, ούτε έχει πρόθεση να υλοποιήσει την δέσμευσή της προς την ΕΕ να επεκτείνει την Τελωνειακή Ένωση προς όλα τα κράτη - μέλη και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, η ΕΕ λέει ότι η Τουρκία παραμένει σε ενταξιακό καθεστώς αλλά δεν υπάρχει ούτε θεωρητικά η πιθανότητα ένταξη μιας τέτοιας Τουρκίας. Πάντως, η αλαζονεία της Τουρκικής Αντιπροσωπείας περιόρισε τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μερικοί αποχώρησαν επειδή αποστρέφονταν την τουρκική προπαγάνδα. Από την άλλη, όσοι ξένοι μίλησαν ήσαν καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας.
Η επανεκκίνηση των εργασιών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από χρόνια τουρκικής αποστασιοποίησης, φυσικά θα εγκρίθηκε από τον Ερντογάν, που πλαισίωσε την τουρκική αντιπροσωπεία με ανώτατους αξιωματούχους διαφόρων Υπουργείων (Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών κ.ά.). Οι επιδιώξεις τους ήταν ολοφάνερες. Το καθεστώς Ερντογάν επιζητεί αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ που παραμένει ο πρώτος με διαφορά εισαγωγέας τουρκικών προϊόντων. Διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων προϋποθέτει αναβάθμιση της Τελ. Ένωσης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να διευρύνει σημαντικά την οικονομία της που ταλανίζεται. Αυτό όμως αφορά την υφιστάμενη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, βάσει της οποίας η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2005, αλλά αρνείται. Κατ′ ελάχιστον, η Τουρκία επιδιώκει να της παραχωρηθούν τρία δις ευρώ που η Επιτροπή Γιούνκερ της υποσχέθηκε για διαχείριση των προσφύγων από τη Συρία.
Η τουρκική οικονομία χωλαίνει, η τουρκική λίρα καταποντίζεται, πληθωρισμός (τιμές προϊόντων) και επιτόκια αυξάνονται .... αλλά οι δείχτες ανθούν! Ένας σημαντικός δείχτης (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) καταγράφει άνοδο αντί για την αναμενόμενη πτώση, μετά που αυθαίρετα άλλαξε η μεθοδολογία υπολογισμού. Στην Τουρκία, τα δικαστήρια είναι εργαλεία του νέο-οθωμανικού καθεστώτος, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, Κούρδοι και Αλεβίτες θεωρούνται τρομοκράτες ή προδότες και φυλακίζονται. Ανάλογα, οικονομικοί δείκτες προσαρμόζονται στις υποδείξεις του καθεστώτος, που το διαπιστώνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης και εξαγριώνει τον νεοσουλτάνο.
Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία απέσυρε από τις ΗΠΑ όλους τους τόνους χρυσού που διατηρούσε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η ενέργεια αξίζει να αναλυθεί, μαζί με άλλα, εάν όντως ο πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ μετατρέπεται σε εχθρό.