Η ΕΕ προειδοποιεί εταιρείες και εργαζόμενους στη Βρετανία για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Πρόταση της Κομισιόν για την παροχή βοήθειας σε όσους θα πληγούν.
Thomas Janisch via Getty Images

Προειδοποίηση προς επιχειρήσεις και πολίτες στη Βρετανία απευθύνει η Κομισιόν ζητώντας να βεβαιωθούν πως είναι καθ′ όλα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, μια λίστα με τα ζητήματα θα οποία θα πρέπει να προσέξουν προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση που αναμένεται να προκύψει στο τομέα του εμπορίου μετά το διαζύγιο.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τα κονδύλια της ΕΕ που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και αξιοποιούνται για την στήριξη ανθρώπων οι θέσεις εργασίας των οποίων πλήττονται από σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις χώρες που θα πληγούν σημαντικά από ένα no deal Brexit.

Συγκεκριμένα θα διατεθούν συνολικά 780 εκατομμύρια ευρώ , αν το κοινοβούλιο της ΕΕ και τα κράτη -μέλη υποστηρίξουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η Βρετανία βέβαια δεν θα είχε πρόσβαση σε αυτό το ποσό.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθει από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ, τα οποία στηρίζουν τις χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που βοηθά τους εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης (π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ) είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι, εκτός από τα 780 εκατομμύρια ευρώ, στήριξη μπορεί να παράσχουν και άλλα ειδικά ταμεία, όπως αυτά για την αλιεία και τη γεωργία.

Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότεροι από ένα σκληρό Brexit είναι η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Δανία. Τα κράτη που δικαιούνται αυτή τη βοήθεια θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020 για να την διεκδικήσουν.

Στο μεταξύ η ΕΕ δηλώνει πως αναμένει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης αλλά όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα «δεν υπάρχουν νεότερα» αφού το Λονδίνο δεν έχει υποβάλλει νέες προτάσεις.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τον πρωθυπουργικό Τζόνσον και να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να έχει, εφ′ όσον αυτές είναι συμβατές με την συμφωνία αποχώρησης».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λονδίνου για το θέμα του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τεχνικές συνομιλίες με τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να διαπιστώσει εάν μπορεί να υπάρξει κάποιους είδους πρόοδος στο θέμα.

Υπενθυμίζεται πως το βασικό αγκάθι είναι η συμφωνία για το λεγόμενο backstop η οποία αποσκοπεί στην ομαλή διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας όταν η μία συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ και η άλλη όχι. Οι Βρυξέλλες είναι αμετακίνητες στο συγκεκριμένο θέμα αφού οφείλουν να υπερασπιστούν το κράτος -μέλος τους ενώ το Λονδίνο αντιδρά.

Δημοφιλή