
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, την ώρα που οι εμπορικές εντάσεις, έπειτα από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, κλιμακώνονται, καθώς όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς αύριο Παρασκευή θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Εν τω μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι οι ΗΠΑ δεν τελείωσαν με τους δασμούς εις βάρος της Ευρώπης.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Μάικλ ΜακΓκράθ κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία σήμερα δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η εστίαση είναι «στην πρόληψη της βλάβης». Εκτίμησε δε ότι η τρέχουσα προκαταρκτική εκτίμηση είναι ότι, συνολικά, περίπου 380 δισ. ευρώ εξαγωγών της ΕΕ θα επηρεαστούν από τους νέους πρόσθετους δασμούς.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΕΕ αναμένει νέους δασμούς εις βάρος της με στόχο τις φαρμακευτικές εταιρείες πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ιρλανδία.
Συνομιλίες αλλά θα δράσουμε
Όσον αφορά τον Επίτροπο Εμπορίου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,ανέφερε ότι στόχος είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν θα μείνει απαθής:
«Οι αδικαιολόγητοι δασμοί αναπόφευκτα οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες.
Θα αντιδράσουμε με ψυχραιμία, μεθοδικά και ενωμένα, σχεδιάζοντας προσεκτικά την απάντησή μας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για διάλογο. Όμως δεν θα μείνουμε απαθείς, αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία.
Θα μιλήσω με τους Αμερικανούς ομολόγους μου αύριο.»
Κατευνασμός και φόβος
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δώσει το στίγμα της ευρωπαϊκής στάσης, με καθαρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον και παράλληλη προσπάθεια καθησυχασμού των Ευρωπαίων πολιτών:
«Υπάρχει όμως ένας εναλλακτικός δρόμος. Δεν είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Επίτροπος Εμπορίου μας, Μάρος Σέφτσοβιτς, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ. Θα εργαστούμε για τη μείωση των εμποδίων, όχι για την αύξησή τους. Ας περάσουμε από την αντιπαράθεση στη διαπραγμάτευση.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η φον ντερ Λάιεν επέλεξε να απευθυνθεί άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, αναγνωρίζοντας την πολιτική και συναισθηματική φόρτιση της στιγμής:
«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς αισθάνονται απογοητευμένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό μας. Ναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει αναπόφευκτα.».
Ερχονται νέα πλήγματα
Ενδεικτικό του μεγέθους αυτού του αντίκτυπου είναι και η εκτίμηση που παρουσίασε ο Επίτροπος ΜακΓκραθ, βασισμένη σε διαθέσιμα εμπορικά δεδομένα:
Σύμφωνα με δηλώσεις του όπως τις μεταδίδει ο Guardian «Η τρέχουσα προκαταρκτική εκτίμηση είναι ότι, συνολικά, περίπου 380 δισ. ευρώ εξαγωγών της ΕΕ θα επηρεαστούν από τους νέους πρόσθετους δασμούς.
Από αυτά, περίπου 290 δισ. ευρώ αφορούν τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς, 26 δισ. ευρώ καλύπτονται από τους δασμούς των ΗΠΑ βάσει του Άρθρου 232 για χάλυβα και αλουμίνιο, και 67 δισ. ευρώ από δασμούς του ίδιου άρθρου για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Συνολικά, σχεδόν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα υπαχθούν στους νέους δασμούς, οδηγώντας σε επιπλέον επιβαρύνσεις της τάξης των 80 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές εξαγωγές.»
Όμως στην ΕΕ επικρατεί ανησυχία ότι ο Τραμπ δεν έχει τελειώσει με τους δασμούς και την ΕΕ.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών την ερχόμενη Τρίτη, εν μέσω φόβων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το σχέδιο «αναγέννησης» της αμερικανικής βιομηχανίας και ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να ανακοινώσει νέους δασμούς.
Να θυμήσουμε ότι ο Τραμπ κατηγόρησε ανοιχτά την Ιρλανδία πως «έκλεψε» τη φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Σήμερα λειτουργούν στην Ιρλανδία 90 φαρμακευτικές μονάδες – κυρίως από αμερικανικούς κολοσσούς. Οι φαρμακευτικές εξαγωγές της Ιρλανδίας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 44 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 72 δισ. ευρώ εξαγωγών της χώρας προς την αμερικανική αγορά.
Οι ΗΠΑ αγοράζουν επιπλέον 14 δισ. ευρώ σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα από την Ιρλανδία.
(Με επιπλέον πληροφορίες από Guardian)