Η ΕΕ ψηφίζει για την επιβολή ανταποδοτικών φόρων στους δασμούς των ΗΠΑ

Πιο ήπια τα αντίμετρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί. Πώς σχεδιάζει την απάντησή της η ΕΕ.
wildpixel via Getty Images

Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν σήμερα 9 Απριλίου για το εάν θα προχωρήσουν με το πρώτο κύμα αντιποίνων στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε σε συμμάχους και μη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μέτρα ύψους 21 δις. Ευρώ και για να εγκριθούν απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία των κρατών μελών γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι από σήμερα επιβάλλονται επιπλέον δασμοί, τουλάχιστον 104% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.

Παράλληλα από σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και η λίστα με πρόσθετους δασμούς 20% για ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η ΕΕ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τη διαπραγμάτευση αντί του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης θα διεξαχθεί ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθούν τα σχέδια για την επιβολή δασμών της τάξεως του 25% στις εισαγωγές αμερικάνικων προϊόντων, ως αντίποινα για τους δασμούς που αποφάσισε ο Τράμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ωστόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια συμβιβαστική λύση με τις ΗΠΑ τα αντίμετρα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, θα έχουν μικρότερη επίπτωση από τα 26 δισεκ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη σημερινή ψηφοφορία η Επιτροπή, έπειτα και από την πίεση κρατών μελών, φέρεται να έχει αφαιρέσει από τη λίστα το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά για τα οποία ο Τραμπ απειλούσε με δασμούς 200% εάν οι Βρυξέλλες προχωρούσαν με αυτό το σχέδιο.

Όπως έχει δηλώσει ο Επίτροπος Εμπορίου, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, εάν αυτή εγκρίνει τον κατάλογο με τα προϊόντα τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 15 Απριλίου και θα αφορά προϊόντα που βρίσκονταν στον κατάλογο με τις κυρώσεις του 2028 οι οποίες το 2021 ανεστάλησαν.

Στη συνέχεια θα υπάρξει δεύτερη δέσμη μέτρων για προϊόντα όπως κρέας, μέταλλα, δηλαδή δασμοί 25%, στις 15 Μαΐου.

Έως την 1η Δεκεμβρίου, εάν δεν έχει υπάρξει ριζική μεταστροφή στην αμερικανική πολιτική, θα εφαρμοστούν δασμοί για μια σειρά προϊόντων που εκτιμάται ότι θα πονέσουν τις ΗΠΑ και αφορούν τη σόγια, τον καπνό, το σίδερο και το αλουμίνιο μεταξύ άλλων.

Ο Τραμπ καλεί την Ευρώπη να αγοράσει ενέργεια

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πετύχουν μια ισορροπία με τον Τραμπ και προσπαθούν να κινηθούν όχι παρορμητικά αλλά με σύνεση τείνοντας χείρα φιλίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, αλλά και προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα κάνει ότι κρίνει απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ένωσης.

Τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε ένα σύστημα δασμών «μηδέν προς μηδέν» για βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα.\

Ωστόσο ο Τραμπ απέρριψε την προσφορά δηλώντας ότι η πώληση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βασικός στόχος καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με την Ένωση.

Προέτρεψε δε τις χώρες αγοράσουν ενέργεια αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαφανίσουν το εμπορικό έλλειμμα «σε μία εβδομάδα...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να αγοράσει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Ένωση που ζητούν την επιβολή κυρώσεων στις αμερικάνικες υπηρεσίες και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κάτι που όμως θεωρείται ως η έσχατη λύση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επικοινωνία ΕΕ- Κίνας

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει κατά πάντων ο Τραμπ κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε χθες Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Φαίνεται ότι η εκτεταμένη αναστάτωση που προκάλεσαν οι δασμοί των ΗΠΑ, να λειτουργεί κατευναστικά, για την ώρα, μεταξύ της ΕΕ και την Κίνας. Ωστόσο η ανησυχία ή καλύτερα ο φόβος της Ενωσης είναι το ενδεχόμενο με το δασμολογικό τσουνάμι που θα έχει ως αντίκτυπο την αύξηση των τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, να κατακλυστεί η αγορά με φθηνά κινέζικα προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο η φον ντερ Λάειν τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Επιπλέον τα δύο μέρη συμφώνησαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση της πιθανής εκτροπής του εμπορίου και τη διασφάλιση της δέουσας αντιμετώπισης τυχόν εξελίξεων.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ελπίζει στην έγκριση της συμφωνίας Mercosur ακόμη και από τις χώρες, όπως η Γαλλία, που αντιδρούν και στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με άλλους διεθνείς παίκτες όπως η Ινδία.

Δημοφιλή