Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει (σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022) κανόνες που θα επιτρέψουν σε ορισμένους σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηρίζονται ως πράσινες επενδύσεις, με μικρές αλλαγές σε προηγούμενο σχέδιο πρότασης, δήλωσε πηγή της Κομισιόν στο Reuters.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν για περισσότερο από ένα χρόνο να διευθετήσουν μια βασική εκκρεμότητα: Εάν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως πράσινες επενδύσεις στην ταξινόμηση της ΕΕ - ένα εγχειρίδιο κανόνων που ορίζει ποιες επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλικές προς το κλίμα.
Στους τελικούς κανόνες που πρόκειται να δημοσιευθούν σήμερα, η Επιτροπή θα επιβεβαιώσει τα σχέδια να χαρακτηρίσει τόσο τους σταθμούς φυσικού αερίου όσο και τους πυρηνικούς σταθμούς ως βιώσιμες επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια, δήλωσε πηγή της Κομισιόν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα κριτήρια αναμένεται να περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν ορισμένες μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να κερδίσουν μια πράσινη επενδυτική ετικέτα.
Το προσχέδιο θα δώσει θεωρητικά στα εργοστάσια φυσικού αερίου πράσινη σήμανση μέχρι το 2030, εάν πληρούν κριτήρια όπως είναι τα ανώτατα όρια εκπομπών και η απαίτηση να καίνε σταδιακά περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ξεκινώντας από το 2026 και τελικά μεταβαίνοντας σε αέριο 100% χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2035.
Οι τελικοί κανόνες θα περιλαμβάνουν την απαίτηση αερίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα για το 2035, αλλά όχι τον κανόνα του 2026, είπε στο πρακτορείο η ίδια πηγή.
Το προσχέδιο κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο οι νέες μονάδες φυσικού αερίου αντικαθιστούν μια πιο ρυπογόνο εγκατάσταση και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών κατά 55% ανά kWh ενέργειας, θα εισάγει τη μείωση κατά 55% στη συνολική διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού.
Οι κανόνες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Επιτροπή και ενδέχεται να αλλάξουν πριν δημοσιευτούν μέσα στις επόμενες ώρες.
Το σχέδιο έχει δεχθεί πυρά από τους ακτιβιστές και από ορισμένες κυβερνήσεις, με τις χώρες της ΕΕ να διχάζονται για το αν τα συγκεκριμένα καύσιμα πρέπει να θεωρούνται πράσινα.
Τέσσερις χώρες έστειλαν επιστολές στην Επιτροπή τη Δευτέρα καλώντας την να αποκλείσει το φυσικό αέριο, επικαλούμενη «έλλειψη επιστημονικών στοιχείων» για την επισήμανση του καυσίμου ως πράσινου. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν απειλήσει με νομικές ενέργειες εάν η ΕΕ χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη.
Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειας της από πυρηνικά, λένε ότι η πηγή ενέργειας χωρίς CO2 έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θεωρούν το φυσικό αέριο ως απαραίτητο για να σταματήσουν να ρυπαίνουν με περισσότερο κάρβουνο.
Μια αυξημένη πλειοψηφία 20 χωρών της ΕΕ - από τις συνολικά 27 - ή η πλειοψηφία των 700 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στους τελικούς κανόνες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ελέγχου τεσσάρων μηνών μετά τη δημοσίευσή τους.
Οι ειδικοί σύμβουλοι της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι τα σχέδια κανονισμών για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του στόχου της να έχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050.