Η ΕΕ ζητά περισσότερα δεδομένα από online πλατφόρμες για την αντιμετώπιση των fake news

Έκθεση αξιολόγησης από την ΕΕ.
lukutin77 via Getty Images

Η ΕΕ ανέφερε πως οι online πλατφόρμες πρέπει να κάνουν πιο πολλά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, περιλαμβανομένου του διαμοιρασμού δεδομένων σχετικά με τις προσπάθειές τους πάνω στο θέμα, καθώς εντόπισε φερόμενες προσπάθειες (από τη Ρωσία, αλλά και το εσωτερικό) για παρεμβάσεις στις ευρωεκλογές.

Σε έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και είδε το Reuters, η EE αξιολογεί τις προσπάθειες για την προστασία και ασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας μέσω χρηματοδότησης fact-checking οργανισμών, της δημιουργίας «in-house» μονάδας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και της «επιστράτευσης» της βοήθειας των Facebook, Google, Twitter και άλλων.

Επικαλείται αυτά που χαρακτηρίζει στοιχεία μιας «συνεχιζόμενης» βοήθειας από ρωσικά στοιχεία για την προώθηση ακραίων απόψεων και πόλωσης του διαλόγου σε τοπικό επίπεδο μέσω εξάπλωσης της παραπληροφόρησης online.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ λένε πως η Ρωσία στοχεύει τις εκλογές για να υπονομεύσει τη δυτική δημοκρατία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μια «ξεχωριστή διασυνοριακή εκστρατεία παραπληροφόρησης από εξωτερικές πηγές με στόχο ειδικά τις ευρωεκλογές».

Παρά την πρόοδο από το Facebook, το Twitter και άλλες online πλατφόρμες για την αντιμετώπιση κακόβουλων δρώντων, η αξιολόγηση της ΕΕ ασκεί πίεση στις εταιρείες για να πάνε παραπέρα, καθώς τις καλεί να αναπτύξουν εργαλεία για τον έλεγχο ιστοσελίδων που φιλοξενούν διαφημίσεις. Οι online πλατφόρμες θα έπρεπε επίσης να εντείνουν τη συνεργασία με fact-checking οργανισμούς, να αυξήσουν τη διαφάνεια παρέχοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε δεδομένα και σε κυβερνήσεις πληροφορίες για τους κακόβουλους δρώντες, σύμφωνα με την αναφορά.

Δημοφιλή