Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί την απάντηση των ελληνικών αρχών για τις παρακολουθήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά το θέμα με τη χρήση spyware στην Ελλάδα.
European Union flags fly outside the European Commission building in Brussel on June 16, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)
European Union flags fly outside the European Commission building in Brussel on June 16, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)
KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η απάντηση των ελληνικών αρχών για το θέμα των παρακολουθήσεων, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου, Κρίστιαν Βίγκαντ, απάντησε τα εξής: «Η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα, κάτι το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, τον Ιούλιο του 2022. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για χρήση spyware».

Συνεχίζοντας, ο Κ. Βίγκαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει την απάντηση από τις ελληνικές αρχές και τώρα την εξετάζει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θέλει να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την αναφορά χρήσης spyware όπως το Pegasus ή το Predator και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας. «Αυτό ζητήσαμε και λάβαμε μια απάντηση για αυτά τα θέματα. Σε αυτό το στάδιο το εξετάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναν, απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της απάντησης των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ο Κ. Βίγκαρντ επισήμανε, τέλος, ότι η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όταν διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή