Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε γράψει ότι και η Μαδρίτη μπαίνει στο χορό των ισπανικών πόλεων που περνούν μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο της Airbnb, δράση που έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ.
Φαίνεται ωστόσο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει με καλό μάτι αυτή την πρωτοβουλία, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προώθηση της «οικονομίας κοινής χρήσης», όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Guardian.
Ο Kenneth Haar, συγγραφέας της έρευνας «UnfairBnB», η οποία δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα από την ομάδα «Corporate Europe Observatory», αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο. Η Airbnb υφίσταται μεγάλη πίεση κατά τόπους σε όλη την Ευρώπη και γι′ αυτό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανταποδώσει».
Η Airbnb ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων σε ιδιωτικές κατοικίες και έχει καταλήξει να κυριαρχεί στον τομέα του τουρισμού. Μέχρι στιγμής, μετρά περίπου 20.500 διευθύνσεις στο Βερολίνο, 18.500 στη Βαρκελώνη, 61.000 στο Παρίσι και σχεδόν 19.000 στο Άμστερνταμ.
Αυτό σε συνδυασμό ότι πολλές κατοικίες νοικιάζονται με το χρόνο, έχουν οδηγήσει τους μόνιμους κατοίκους των πόλεων να αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να βρουν σπίτι να ενοικιάσουν καθώς ή δεν θα υπάρχει διαθέσιμο ή θα είναι ιδιαίτερο ψηλό έως απρόσιτο το ενοίκιο.
Η Airbnb αρνείται ότι οι δραστηριότητές της έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα ενοίκια των κατοικιών, ωστόσο οι πόλεις λαμβάνουν δράση, γι′ αυτό και όλο και περισσότερες πόλεις ψηφίζουν μέτρα για τον περιορισμό της υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών, η Βαρκελώνη, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο.
«Η Επιτροπή μοιάζει σχεδόν υπνωτισμένη από την προοπτική της οικονομίας κοινής χρήσης που δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις αρνητικές της συνέπειες», σημειώνει ο Haar και συμπληρώνει: «Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για ”ευκαιρίες και όχι απειλές”. Το κοινοβούλιο το ίδιο, πρόσφατα καταδίκασε τις πρωτοβουλίες των πόλεων να περιορίσουν τις ενοικιάσεις μέσω online πλατφορμών».
Το πιο ανησυχητικό για τους ακτιβιστές όπως ο Haar, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξοχικών Κατοικιών εξέδωσε επίσημο έγγραφο ενάντια σε Βαρκελώνη, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, στο οποίο έκαναν λόγο για υπερβολικούς κανόνες και περιορισμούς που αντιβαίνουν στους νόμους της ΕΕ.
Οι πόλεις πρέπει να απαντήσουν στις τοπικές πιέσεις και πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακαταλάβουν το νομικό χώρο για να το κάνουν αυτό», δηλώνει ο Haar και καταλήγει: «Οι διαμορφωτές άποψης στις Βρυξέλλες μοιάζουν πολύ απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα των τοπικών κοινωνιών. Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε σπίτια που αντέχει η τσέπη μας, αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα».