Η Ευρώπη βρίσκεται και επίσημα σε σοκ από τον υψηλό πληθωρισμό και την υφεση

Το φυσικό αέριο φτάνει σήμερα στα 270 ευρώ/Mwh, τιμή 10πλάσια από πριν 2 χρόνια με το πετρέλαιο να ξεπερνά πάλι τα 100 δολάρια
Jorg Greuel via Getty Images

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συγκράτηση του πληθωρισμού μετά και το νέο ράλι των τελευταίων ημερών στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που συνεχίζουν τα αρνητικά ρεκόρ.

Το φυσικό αέριο «φλερτάρει» σήμερα με τα 270 ευρώ/Mwh, τιμή σχεδόν δεκαπλάσια από την αντίστοιχη πριν από δύο χρόνια, ενώ και το αργό brent διαπραγματεύεται σήμερα στα 101,71 με επιπλέον άνοδο 1,54 δολάρια από το 3,9% που κατέγραψε χθες.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, έφτασε τα 95 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 1,20 δολάρια, ή 1,28%,μετά το χθεσινό άλμα κατά 3,7%.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι οι τιμές στην ενέργεια θα αυξηθούν περαιτέρω και θα συμπαρασύρουν τα τιμολόγια του ρεύματος, τον πληθωρισμό και φυσικά τα επιτόκια καθώς η ύφεση στην Ευρώπη θεωρείται αναπόφευκτη.

Εκτίμηση της αμερικανικής Citi Bank ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν μισού αιώνα στο 18,6% έως τον Ιανουάριο του 2023, προκάλεσε νέο πανικό στις αγορές καθώς η αγορά της ενέργειας τροφοδοτεί τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού.

Δεν έχουν ταβάνι οι τιμές στην ενέργεια

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% το πρώτο 8μηνο του 2022, με την ενέργεια να εκτοξεύδει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες.

«Υπάρχει μια ενεργειακή κρίση, που εκτοξεύει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10 φορές πάνω από τα επίπεδα προ COVID, κι αυτό είναι ένα πραγματικό σοκ για το σύστημα», δήλωσε ο Τόμας Κόστεργκ, ανώτερος οικονομολόγος στην Pictet Wealth.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης είναι η μεγάλη εξάρτησή της στη ρωσική ενέργεια και τώρα πληρώνει το τίμημα για αυτό» υπογραμμίζει.

Η Μόνικα Ντιφέντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Amundi, προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,96 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης οικονομίας της Ευρώπης και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να ακολουθήσει νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού.

Ο Ρίτσαρντ Μακ Γκουάιρ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank, υποστηρίζει ότι «η αγορά είχε πειστεί ότι η ύφεση θα είναι το κυρίαρχο θέμα και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν πιο συμβιβαστικές ή χαλαρές στη σύσφιξη της πολιτικής τους. Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας όμως, αυτό έχει αντιστραφεί εντελώς».

Η Ευρώπη στα άδυτα του πληθωρισμού

Η γερμανίδα Isabel Schnabel, η οποία διαμορφώνει την πολιτική της ΕΚΤ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν θα ανταποκριθούν και ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα».

Μια πρόβλεψη, που δεν ξάφνιασε κανένα καθώς πλέον η οικόνα στην Ευρωζώνη είναι ζοφερή με την ΕΚΤ να βλέπει τον άλλοτε στόχο του 2% στην Ευρωζώνη άπιαστο όνειρο και τα επιτόκια της ΕΚΤ να φτάνουν στο τέλος του 2022 στο 2% από 0,50%.

Δημοφιλή