Για την επίδραση της επιδημίας του κορονοϊού στις οικονομίες των χωρών τους, την αντίδραση των κοινωνιών και το θέμα της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι πρέσβεις της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ την Τρίτη, με συντονιστή τον γενικό του διευθυντή, καθηγητή Νίκο Βέττα.
Στη συζήτηση με θέμα τις απόψεις και το πώς εκτιμούν την παρούσα κατάσταση οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης συμμετείχαν οι πρέσβεις της Φιλανδίας κ. Juha Pyykkö, της Σουηδίας κα Charlotte Sammelin, της Δανίας κ. Klavs A. Holm και της Νορβηγίας Frode Overland Andersen.
Όπως σημείωσαν και οι τέσσερις διπλωμάτες, οι επίσημες συστάσεις των κυβερνήσεων τους για περιορισμό των ταξιδιών που έχουν καθοριστικό ρόλο και στις ταξιδιωτικές ασφάλειες, θα επηρεάσουν σημαντικά τις προθέσεις των πολιτών των χωρών που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ακόμη και στην Ελλάδα. Εκφράζοντας προσωπικές τους απόψεις και εκτιμήσεις, όπως είπαν, οι πρέσβεις της Δανίας και Νορβηγίας ανέφεραν ότι μονάχα ένα ποσοστό 10% με 20% περίπου από το ποσοστό των τουριστών από τις χώρες τους θα επισκεφτεί φέτος την Ελλάδα, λόγω των συστάσεων που υπάρχουν από τις κυβερνήσεις τους. Περίπου 400.000 τουρίστες από την Νορβηγία ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα και 300.000 από την Φιλανδία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης της Φιλανδίας, χωρίς να δώσει ποσοστιαία εκτίμηση, είπε ότι θα υπάρξει σίγουρα πτώση. Επεσήμαναν ότι η φετινή χρονιά για τον τουρισμό θα είναι δύσκολη. Εξέφρασαν ωστόσο την εκτίμηση, ότι από του χρόνου θα υπάρξει επιστροφή, ενώ εκφράστηκαν θετικά για τη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της Ελλάδας.
Νορβηγία: Περνάμε από την ανησυχία για την υγεία στην ανησυχία για την οικονομία
Σε ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στη Νορβηγία και της κατάστασης στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Νορβηγός πρέσβης, Frode Overland Andersen.
«Ήμασταν μία εβδομάδα με 10 ημέρες πίσω από την Ελλάδα από άποψης κλεισίματος σχολείων κλπ. Δεν κλείσαμε καταστήματα, κλείσαμε μόνο συγκεκριμένα είδη δραστηριοτήτων, όπως γυμναστήρια, φυσιοθεραπείες, ό,τι είχε να κάνει με στενή επαφή, όπως κομμωτήρια κλπ. Δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο η Ελλάδα, που χρειαζόταν να αποσταλεί φόρμα για μετακινήσεις στην πόλη...Ο πληθυσμός αποδέχτηκε ευρέως τα μέτρα» είπε- προσθέτοντας ωστόσο πως υπήρξαν κοινά χαρακτηριστικά: «Είχαμε το Καθολικό Πάσχα και στους Νορβηγούς αρέσουν οι δραστηριότητες στην εξοχή- ειδικά το να πηγαίνουν σε αγροκτήματα για το Πάσχα, και αυτό ήταν πρόβλημα στην αρχή, επειδή πολλοί πιστεύουν πως αν πάνε στο αγρόκτημα θα είναι ασφαλείς- αλλά όπως και στα ελληνικά νησιά, αυτά τα αγροκτήματα τείνουν να είναι πολύ μακριά από τις υγειονομικές υποδομές. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί επειδή θα φόρτωνε το υγειονομικό σύστημα».
Όπως σημείωσε ο Νορβηγός πρέσβης, «αποφύγαμε τις εικόνες είδαμε στην Ιταλία και την Ισπανία αλλά νομίζω ότι υπάρχει ανησυχία για το κόστος του lockdown. Σε δημοσκόπηση το 90% των πολιτών θεωρούσαν ότι οι περιορισμοί ήταν δικαιολογημένοι και σωστοί... αλλά όταν δούμε την ανεργία ίσως να νιώσουμε διαφορετικά. Η ανησυχία για την υγεία περνά σταδιακά στην ανησυχία για την οικονομία».
Σουηδία: Δώσαμε έμφαση στη βιωσιμότητα- κριτής η ιστορία
Η πρέσβης της Σουηδίας, Charlotte Sammelin, αναγνώρισε πως η Σουηδία έχει ταυτόχρονα επιδοκιμαστεί και επικριθεί για την επιλογή της να μην επιβάλει lockdowns και αυστηρές απαγορεύσεις. «Για τη χώρα μου ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε μια βιώσιμη πολιτική, λαμβάνοντας υπόψιν την ισορροπία μεταξύ της ενίσχυσης των λειτουργιών που χρειάζεται η κοινωνία για να αντιμετωπίσει την πανδημία και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα λάμβανε μέτρα» σημείωσε. Όπως πρόσθεσε η Σουηδή πρέσβης, «δεν θεωρούμε πως το τέλος είναι εν όψει, και αν ακούσετε τους ειδικούς, θα έχουμε τον ιό στην κοινωνία μας για 2-3 χρόνια ακόμα- είναι πιθανό να έχουμε κύματα, όπως έχει συμβεί με άλλους ιούς. Νομίζουμε πως πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν αυτό για μεγαλύτερη περίοδο...θέλουμε να έχουμε την κοινωνία σε λειτουργία».
Όπως τόνισε «είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε τα πάντα, διατηρώντας τις υπηρεσίες σε λειτουργία και παράλληλα χρηματοδοτώντας αυτά που χρειαζόμαστε,. Για αυτό πρέπει να είναι βιώσιμο». Ερωτηθείσα για τη γενικότερη αντίληψη των Σουηδών, είπε πως θεωρούν ότι η οικονομία και το σύστημα υγείας θα βγουν από αυτή την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό ακέραια. «Η ιστορία θα κρίνει σε τι βαθμό οι ενέργειες και τα μέτρα μας ήταν αναλογικά και λογικά».
Δανία: Ο πληθυσμός υποστήριξε τα μέτρα
Ο Δανός πρέσβης, Klavs A. Holm, σημείωσε πως στόχος εξαρχής ήταν να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας- «οπότε κλείσαμε πολύ γρήγορα, και το υποστήριξε αυτό ο πληθυσμός εξαρχής. Υπήρξε ισχυρή αίσθηση κοινότητας μεταξύ των Δανών. Αν καικόστισε πολλά χρήματα...υπολογίζουμε ότι δαπανήσαμε ή θα δαπανήσουμε 40 δισ. ευρώ».
Όπως πρόσθεσε, «όταν είδαμε τις εικόνες από τη βόρεια Ιταλία και τη Νέα Υόρκη ήταν ξεκάθαρο πως δεν έπρεπε να φτάσουμε εκεί». Όπως εκτίμησε, υπήρξε επιτυχία ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, με τους πολίτες να συμφωνούν με τα μέτρα, καθώς αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες ως προς την αλληλουχία του ανοίγματος/ επαναλειτουργίας της οικονομίας.
Φινλανδία: Μεταξύ Δανίας και Σουηδίας
«Η αντίδρασή μας ήταν κάπου στη μέση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας» σχολίασε ο Juha Pyykkö, πρέσβης της Φινλανδίας. «Αρχίσαμε τις δράσεις στα μέσα του Μαρτίου και από τις αρχές του Μαΐου να χαλαρώνουμε περιορισμούς...Στην περίπτωσή μας είναι σημαντικό να πούμε πως νιώθουμε ότι ποτέ δεν βρεθήκαμε σε lockdown όπως έγινε στην Ελλάδα. Εμπορικά κέντρα και καταστήματα δεν έκλεισαν αλλά υπήρξε μεγάλη πτώση στις οικονομικές δραστηριότητες όπως οπουδήποτε αλλού. Αυτό δείχνει πως αντέδρασαν οι άθνρωποι και οι άνθρωποι δεν είναι μόνο οικονομικοί δρώντες» υπογράμμισε ο Φινλανδός πρέσβης.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)