Ένα χρόνο μετά την συνεχιζόμενη εισβολή και τον πόλεμο που προκάλεσε η αναθεωρητική Ρωσία στην Ουκρανία έρχεται η Κίνα προτείνοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για τη παύση του πολέμου και της εισβολής στην Ουκρανία.
Το σχέδιο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης και πολιτική λύση στην κρίση.
Σαφώς το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για ειρήνευση στην διεξαγόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει και εκφράζει τον αυξανόμενο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ως παγκόσμια δύναμη αλλά και το ενδιαφέρον της για τη διατήρηση της σταθερότητας στο διεθνές σύστημα και κυρίως στο Ευρωπαϊκό χώρο.
Μερικά αρχικά συμπεράσματα-προβληματισμοί που μπορεί κάποιος να εξάγει για τα πιθανά κίνητρα που κρύβονται πίσω από το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας είναι:
1. Η προσπάθεια προστασίας των οικονομικών της συμφερόντων: Η Κίνα είναι σημαντικός επενδυτής στην Ουκρανία και την Ευρώπη και θέλει να διασφαλίσει ότι τα οικονομικά της συμφέροντα δεν θα τεθούν σε κίνδυνο από τη σύγκρουση. Μια ειρηνική επίλυση θα επέτρεπε στην Κίνα να συνεχίσει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά και την εμπορική της διείσδυση στην Ευρώπη, απρόσκοπτα.
2. Προώθηση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής της: Η Κίνα τοποθετείται ως σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια πολιτική και βλέπει την εισβολή στην Ουκρανία ως ευκαιρία να επιβεβαιώσει την επιρροή της. Προτείνοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο, εμφανίζεται ως υπεύθυνο και εποικοδομητικό μέλος της διεθνούς κοινότητας από θέση ηγετικής δύναμης αλλά παράλληλα ενισχύει το γεωπολιτικό της προφίλ σε ένα τομέα που οι υπόλοιποι απέτυχαν.
3. Αποφυγή αστάθειας: Η εισβολή στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Η Κίνα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο της σύγκρουσης στη δική της ασφάλεια και θέλει να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση του πόλεμο, γεγονός που θα ανατρέψει τα οικονομικά της σχέδια διείσδυσης στην αγορά της Ευρώπης αλλά και της Δύσης.
4. Απόκτηση διπλωματικής επιρροής: Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ασκεί πίεση σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, να αναλάβουν δράση για την επίλυση της σύγκρουσης. Παρουσιάζοντας μια πρόταση, η Κίνα αποκτά διπλωματική επιρροή και μπορεί να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
5. Ένα ειρηνευτικό σχέδιο αυτής της μορφής με την υιοθέτηση της ακύρωσης των μονομερών κυρώσεων προς τη Ρωσία ακυρώνει ή, τουλάχιστον, αποδυναμώνει την αμυντική αναδιάρθρωση της Ευρώπης κατά το μάλλον ή επαναφέρει τον ευρωσκεπτικισμό, για μια κοινή αμυντική θωράκιση και πολιτική ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού πόλου, σε πολλά μέλη της κατά το ήττον, σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση ενέργειας έχει πλήξει σημαντικά τις κυριολεκτικά γηρασμένες κοινωνίες της Γηραιάς Ηπείρου.
6. Αποδυναμώνει την επιθυμία της Αμερικής, η Ευρώπη να λάβει δραστικά μέτρα για την άμυνα, την ασφάλεια και την ενεργειακή της αυτονομία και επαναφέρει την αποδυναμωμένη Ρωσία στο ενεργειακό παιχνίδι τουλάχιστον σε ένα δεύτερο ορίζοντα και φυσικά μετά από αλλαγή που θα γίνει στην ηγεσία της. Η Αμερική επιθυμεί μια Ευρώπη αμυντικά αυτοδύναμη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η ίδια έχει να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Κινεζική αμφισβήτηση στην παγκόσμια ηγεσία.
Αρχικά τόσο ο ρωσικός παράγοντας αλλά και ο Ζελένσκι αποδέχτηκαν το σχέδιο αυτό με θετικά σχόλια.
Ίδωμεν πως θα εξελιχθεί, ένα χρόνο μετά την εισβολή, η ”εισβολή” της Κίνας με τον 12-σημείων σχέδιο ειρήνευσης που προωθεί