Η «έκρηξη» των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα

«Κλειδώνουν» σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Το νέο αρνητικό ρεκόρ με 865 κρούσματα την Τετάρτη (21/10) σήμανε για τα καλά συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς είναι θέμα ωρών.

Οι συσκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή και επιδημιολόγων, θα ξεκινήσουν από νωρίς και το πιθανότερο είναι να ανακοινώσει τα νέα μέτρα ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες.

Αυτό που συζητείται έντονα από την κυβέρνηση, υπάρχει σχετική εισήγηση των ειδικών και ενδεχομένως να περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά.

Επίσης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα παρουσιάζει κάθε περιοχή, μπορεί να δούμε τις επόμενες ημέρες και άλλο τοπικό lockdown.

Ήδη σε ανησυχητικό σημείο είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, οι Σέρρες και θα υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση σε αυτές τις περιοχές, ενώ μετά την Κοζάνη σε lockdown μπήκε και η Καστοριά, καθώς οι ειδικοί παρατηρώντας το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού και τον αριθμό κρουσμάτων που αυξανόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εισηγήθηκαν τη λύση που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιπλέον μέτρα στην Αττική

Έντονη βέβαια είναι και η ανησυχία για την Αττική, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 865 κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, τα 331 είναι στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι που δείχνει την άμεση ανάγκη δράσης για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Εκτός από τη γενικευμένη χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους ως ένα πιθανό μέτρο, δεν αποκλείεται να αυξηθεί και το ποσοστό τηλεργασίας που σήμερα είναι στο 40%, ενώ μπορεί να μπουν επιπλέον περιορισμοί στις συναθροίσεις.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει στην Αθήνα –αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις- είναι η αύξηση των ελέγχων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά παραβατικότητας.

Πρόβλημα ο εφησυχασμός

Την ίδια ώρα οι ειδικοί σημειώνουν ως ανησυχητικό σημάδι, την σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των φορέων του ιού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα είναι μόλις τα 28!

Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτός ο χαμηλός μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων δείχνει ξεκάθαρα ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός που παρατηρείται, με συγκεντρώσεις και μεγάλο συγχρωτισμό σε πλατείες, μπαρ και χώρους που συχνάζουν κυρίως οι νέοι. Για αυτό και θα γίνει πιο έντονη η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε σημεία όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να αποτρέπουν τις συναθροίσεις.

Με τον ίδιο στόχο θα ακουστούν και πάλι στους δρόμους –μετά την καραντίνα της άνοιξης- προειδοποιήσεις από μεγάφωνα περιπολικών. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αποκλείσει για την Αθήνα, μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στο Παρίσι, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν να μαζεύονται πολίτες σε πλατείες και δρόμους.

Το δίκοπο μαχαίρι του lockdown

Αυτό που είναι δύσκολο έως απίθανο να δούμε –τουλάχιστον για την ώρα- είναι ένα νέο γενικό lockdown. H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το πλήγμα για την οικονομία θα είναι βαρύ. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πολύ δύσκολη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται διαρκώς το Σύστημα Υγείας.

Έντονη ανησυχία όμως για την έξαρση της μετάδοσης του κορονοϊού υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς τον τελευταίο καιρό ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη υποχρέωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών στις 29 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την πανδημία.

Δημοφιλή