Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναζητούν έναν πιο ήπιο τρόπο πίεσης των τραπεζών της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, μετά τη σθεναρή αντίδραση που υπήρξε σε προηγούμενη πρότασή τους, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Παρά τη μεγάλη μείωση τα δύο τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν κυρίως κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2012 και είναι συγκεντρωμένα σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Τα σχέδια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, να θεσπίσει κανόνες που θα επέβαλαν στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις για τα δάνεια αυτά εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, προσέκρουσαν σε αντιδράσεις τραπεζιτών και βουλευτών, ακόμη και σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι επόπτες από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα επέτρεπε στον SSM να διαφυλάξει το κύρος του και η οποία θα ήταν αποδεκτή από πιο αδύναμες χώρες, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.
H λύση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δοθεί στις τράπεζες μία περίοδος ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, θεσπίζοντας παράλληλα εξαιρέσεις, για παράδειγμα για χώρες, όπως η Ιταλία, όπου το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό, καθιστώντας χρονοβόρα και επίπονη την ανάκτηση των ενέχυρων.
Εναλλακτικά, οι επόπτες θα μπορούσαν να αφήσουν αυτή την χρονική προσέγγιση και να κατατάξουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε ομάδες, ανάλογα με το ποσοστό του βιβλίου τους που έχει πρόβλημα ή ανάλογα με το αν είναι εκτεθειμένες σε κλάδο με γνωστά προβλήματα, όπως αυτόν της ναυτιλίας.
«Πρέπει να βρουν μία ισορροπία μεταξύ μίας χρονικής και μίας κατά περίπτωση προσέγγισης», είπε μία από τις πηγές. Μία απόφαση είναι πιθανή αυτό το καλοκαίρι, σημείωσαν οι πηγές.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters)