Η ταινία «Golda» του Γκι Νατίβ, με την πλήρως μεταμορφωμένη (και με προσθετικά λάτεξ) Έλεν Μίρεν σε Γκόλντα Μέιρ, έκανε πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου, στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Όπως είπε η βρετανίδα ηθοποιός στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της προβολής «Δεν είναι βιογραφική ταινία, δεν αφορά ολόκληρη τη ζωή της, αλλά ένα μικρό μέρος της, αυτό με τις περισσότερες προκλήσεις».
Η ταινία αφηγείται τα κατακλυσμιαία γεγονότα τριών εβδομάδων και παρακολουθεί τις επιλογές που έπρεπε να κάνει η «Σιδηρά Κυρία» του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, όταν η χώρα της δέχθηκε επίθεση από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών - με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία - τον Οκτώβριο του 1973.
Την 6η Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, κατά την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ο ισραηλινός στρατός ανασυγκροτήθηκε και εξαπέλυσε μαζική αντεπίθεση, απωθώντας τους εισβολείς, προτού υπογράψει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
«Κατά έναν περίεργο τρόπο, ήταν λίγο σαν να υποδύομαι την Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, λόγω της απόλυτης αφοσίωσης στη χώρα της» δήλωσε η Μίρεν, η οποία βραβεύθηκε με Όσκαρ και BAFTA για την ερμηνεία της ως Ελισάβετ Β΄ στην ταινία «Η Βασίλισσα» (2006).
Η ισραηλινή πρωθυπουργός (η πρώτη -και, μέχρι σήμερα, μοναδική- γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ, η οποία ανέλαβε το τιμόνι της χώρας σε ηλικία 70 ετών, και τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο), που κάπνιζε αρειμανίως και υποβαλλόταν μυστικά σε θεραπεία για λέμφωμα, εμφανίζεται στην ταινία συντετριμμένη από τις απώλειες στη χώρα της, πτυχή που ήθελε να αναδείξει ο σκηνοθέτης.
Το teaser που δημοσίευσε στο Instagram ο σκηνοθέτης της ταινίας, με τη σκηνή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκόλντα Μέιρ - Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή.
«Ως Ισραηλινός, γνωρίζω από μικρός ότι η Γκόλντα (Μέιρ) είχε έναν περίπλοκο χαρακτήρα», είπε ο Νατίβ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ταινία του θα βοηθήσει τους συμπατριώτες του να γνωρίσουν την ανθρώπινη πλευρά της «σιδηράς κυρίας» του Ισραήλ.
Ο Νατίβ αιτιολόγησε την απόφασή του να επιλέξει την Έλεν Μίρεν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, παρόλο που δεν είναι Εβραία -πρόκειται για ένα ζήτημα που έλαβε δημοσιότητα- λέγοντας πως εκτός από εξαιρετική ηθοποιός είναι «πολύ αυθεντική».